Linkovi

Glumci sa fizičkim nedostacima se još uvijek bore za uloge u Hollywood-u


Nacionalno udruženje gluhonijemih je ove godine sponzoriralo prvu ceremoniju dodjele nagrada za gluhonijeme umjetnike u Hollywoodu I one koji podržavaju zajednicu gluhonijemih.

Postići uspjeh u Hollywoodu je teško. A za glumce sa fizičkim nedostacima, kao što je gubitak sluha, još je teže, jer su uloge za gluhonijeme ograničene. Producentica Glasa Amerike Deyane Moses iz Los Angelesa izvještava o organizaciji za građanska prava koja slavi postignuća gluhonijemih glumaca u Holivudu koji su otvorili vrata I za druge.

Natasha Ofili cijeli život čita sa usana.

Rođena sam sa sluhom. Kada mi je bilo 18 mjeseci imala sam jako visoku temperaturu I tada sam izgubila sluh, kaže Natasha.

Ona je priznati modni kreator I želi biti glumica. Natasha se nada da će njene fotografije privući pažnju režisera koji traže glumce.

Natasha je nedavno dobila glavnu ulogu u kratkometražnom filmu Words Not Spoken, Neizrečene riječi. Ona se nada da je to početak koji će je voditi dodatnim ulogama.

Za mene je to kao umjetnost. I moda je umjetnost. Kada sam se počela baviti glumom, bilo je to veoma emotivno, priča koje se vezivala sa lik. To me je privuklo.

Popularna tinejdžerska dramska serija Switched at Birth je jedna od Natashinih omiljenih tv emisija. U njoj, Constance Marie glumi majku sa gluhonijemom kćerkom. Ona je za tu ulogu morala naučiti jezik za gluhonijeme, I to je uradila za tri sedmice.

Raditi sa glumcima koji imaju fizičke nedostatke je isto kao I raditi sa ostalim glumcima. To mi je otvorilo vrata u jedan novi svijet. U našoj seriji imamo ljude u invalidskim kolicima, ljude svih etničkih pripadnosti. Jako je raznoliko. To je zapravo proslava onoga kako bi društvo trebalo izgledati na televiziji. To je moje mišljenje, kaže Constance Marie.

Mnogi glumci kažu da raznolikost u toj seriji ne odražava realnost Hollywooda. Ima gluhonijemih glumaca koji tu rade, ali oni imaju samo male uloge. Jedna od najpoznatijih glumica u zajednici gluhonijemih je dobitnica Oskara Marlee Matlin. Nacionalno udruženje gluhonijemih joj je nedavno uručilo nagradu za postignuće. Izvršni direktor udruženja, Howard Rosenblum, putem prevodioca objašnjava zašto.

Ona je srušila stereotipe I barijere. Ljudi koji vide I čuju gluhonijeme misle da oni ne mogu ništa uraditi. Ali ona je pokazala da mi možemo plesati, da možemo glumiti, kaže Howard Rosenblum.

Uspostavljeno 1880 godine, Nacionalno udruženje gluhonijemih je najstarija organizacija za građanska prava u Sjedinjenim državama. Ove godine je sponzoriralo prvu ceremoniju dodjele nagrada za gluhonijeme umjetnike u Hollywoodu I one koji podržavaju zajednicu gluhonijemih. Putem prevodioca, Matlin kaže da je napredak postignut, ali da se više mora učiniti.

Mi možemo raditi bilo šta, možemo raditi sve, jedino ne možemo čuti. Voljela bih vidjeti veću kreativnost svih uključenih u kreativni proces, bez obzira da li govorite o režiserima, onima koji upošljavaju glumce, producentima, piscima scenarija. Vidjela sam napredak tu I tamo, ali on nije dovoljan, rekla je Marlee Matlin.

Gluhonijemi umjetnici, kao Natasha Ofili, poštuju rad Marlee Matlin u zajednici, kao I na ekranu. Oni kažu da su optimistični da su serije kao što je Switched at Birth znak da gluhonijemim glumcima predstoji više uloga.
XS
SM
MD
LG