Linkovi

David Cameron novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije


David Cameron
David Cameron

Bivši britanski premijer David Cameron neočekivano se u ponedjeljak vratio u vladu pošto ga je aktuelni lider Rishi Sunak imenovao za ministra spoljnih poslova.

Cameron je došao na mjesto šefa diplomatije umjesto Jamesa Cleverlyja, koji je imenovan za ministra unutrašnjih poslova.

Tome je prethodila smjena dosadašnje ministrice unutrašnjih poslova Suelle Braverman, koja je izazvala gnjev zbog optužbi na račun policije da je previše blaga prema propalestinskim demonstrantima.

Vlada navodi da je Bravermanova otišla s funkcije zbog rekonstrukcije kabineta.

Sunak je bio pod sve većim pritiskom da smijeni Braverman, polarizujuću ministricu koja je popularna u autoritarnom krilu vladajuće Konzervativne partije.

U veoma neobičnom napadu na policiju, Braverman je rekla da londonska policija ignoriše kršenje zakona od strane "propalestinske rulje" krši zakon. Ona je demonstrante koji pozivaju na prekid vatre u Gazi opisala kao "maršere mržnje".

U subotu su se demonstranti krajnje desnice sukobili sa policijom u Londonu. Kritičari su optužili Braverman da doprinosi rasplamsavanju tenzija.

Braverman je i ranije izazivala kontroverze, zauzimajući tvrd stav o imigraciji i redovno komentarišući takozvane kulturne ratove, za koje se smatra da dijele biračko tijelo.

Ubrzo pošto je imenovana na funkciju rekla je da je slanje tražilaca azila u Ruandu njen "san" i "opsesija".

Njen položaj postao je sve manje održivi nakon što je prošle nedelje napisala eksplozivan novinski članak, očigledno bez Sunakovog odobrenja, optužujući policiju da je pristrasna prema ljevičarima.

Rekonstrukcija Sunakovog kabineta dolazi u vrijeme dok Konzervativna partija u anketama ima dvocifren zaostatak za opozicionim laburistima, s procjenama da će izgubiti na izborima sljedeće godine.

U izvještaju korištene informacije AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG