Linkovi

David Cameron - najmlađi britanski premijer u posljednjih 200 godina


Aren Kurumlian, aged 15, left Aleppo, Syria for a two-week Boy Scout camp in Armenia. Nine months later, he and his family are living in Yerevan, Armenia, February 20, 2013. (V. Undritz/VOA)
Aren Kurumlian, aged 15, left Aleppo, Syria for a two-week Boy Scout camp in Armenia. Nine months later, he and his family are living in Yerevan, Armenia, February 20, 2013. (V. Undritz/VOA)

Pri ulasku u premijersku rezidenciju, David Cameron je 6 mjeseci mlađi nego što je bio Tony Blair kad je došao na taj položaj prije 13 godina. Diplomirao je političke znanosti, filozofiju i ekonomiju na Sveučilištu Oxford. Političku karijeru je počeo u Konzervativnoj stranci, a u parlament je bio izabran 2001. Na čelo stranke došao je 4 godine kasnije.

U svom prvom govoru kao novi konzervativni premijer Britanije, David Cameron je rekao da je zemlja suočena s dubokim i vrlo urgentnim problemima. No, istaknuo je kako smatra da najbolji dani njegove zemlje tek dolaze, obećavši da će graditi odgovornije društvo koje će cijeniti slobodu i poštenje.

Novom britanskom premijeru čestitao je američki predsjednik Barack Obama te ga je pozvao u Washington kasnije ove godine. Pitanje je u kojem će pravcu krenuti američko-britanski odnosi nakon što su u Londonu na vlast došli konzervativci. Britanski konzervativci Davida Camerona i liberalni demokrati Nicka Clegga rade na sastavljanju prve koalicijske vlade u Britaniji od 1945. godine.

Četrdeset-trogodišnji gospodin Cameron – koji je pri ulasku u premijersku rezidenciju 6 mjeseci mlađi nego što je bio Tony Blair kad je došao na taj položaj prije 13 godina – diplomirao je političke znanosti, filozofiju i ekonomiju na Sveučilištu Oxford. Političku karijeru je počeo u Konzervativnoj stranci, a u parlament je bio izabran 2001. Na čelo stranke došao je 4 godine kasnije.

On i supruga Samantha imaju dvoje djece i očekuju treće u rujnu. Još jedno dijete, 6-godišnji sin, prošle je godine umro od komplikacija cerebralne paralize i epilepsije. Iskustva sa skrbi oko tog bolesnog djeteta napravila su od gospodina Camerona čvrstog štovatelja britanskog državnog zdravstvenog sustava. On je također obećao da će se starati o – kako ih je nazvao – onima koji su najkrhkiji i najsiromašniji građani Britanije.

Novi premijer odbacio je optužbe da je antiameričkih stavova te da se protivi Europskoj uniji, no rekao je da nije obvezan slagati se sa svakom politikom bilo Amerike ili Unije.

Nakon 13 godina, Britanija ima ponovno vladu na čelu s Konzervativnom strankom, i s najmlađim premijerom u Downing Streetu u 200 godina, no, po prvi put nakon 70 godina, ta je vlada – koalicijska.

Nakon jučerašnje ostavke premijera Gordona Browna, kraljica Elizabeta je imenovala čelnika Konzervativaca Davida Camerona da sastavi novu vladu. U prvom govoru nakon imenovanja, gospodin Cameron je rekao da će vladu sastaviti u punoj koaliciji sa Strankom liberalnih demokrata, čiji će čelnik Nick Clegg biti zamjenik premijera.

U istom govoru, ispred rezidencije u Downing Streetu, novi premijer je odao počast Gordonu Brownu na – kako je kazao – 'mnogim godinama u službi javnosti.'

Gordonu Brownu također je uputio svoje najbolje želje i američki predsjednik Barack Obama te mu zahvalio na – kako je to nazvao – iznimno časnoj službi i jakom čelništvu.

XS
SM
MD
LG