Linkovi

Dani Alves osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja


Bivši fudbaler Dani Alves na suđenju. (D.Zorrakino/Pool Photo via AP)
Bivši fudbaler Dani Alves na suđenju. (D.Zorrakino/Pool Photo via AP)

Vrhovni sud Katalonije proglasio je u četvrtak bivšeg brazilskog fudbalera Danija Alvesa krivim za seksualni napad na ženu u noćnom klubu u Barceloni 2022. godine, osudivši ga na četiri i po godine zatvora.

Sud je također naložio da Alves plati žrtvi 150.000 eura.

"U presudi se smatra da je dokazano da žrtva nije pristala, te da postoje dokazi, pored iskaza podnositeljice tužbe, da silovanje smatra dokazanim", navodi se u saopštenju suda, iako je Alves tvrdio da je seksualni odnos bio sporazuman i da je on nevin.

Tužilac je za Alvesa tražio devetogodišnju zatvorsku kaznu.

Suđenje je završeno 7. februara, poslije tri ročišta, a 15 dana kasnije objavljena je i presuda suda u Barceloni.

Na presudu se može uložiti žalba, ali Alvesovi advokati nisu bili odmah dostupni za komentar, navodi Reuters.

Četrdesetogodišnji bivši defanzivac Barcelone uhapšen je u januaru prošle godine i od tada se nalazi u pritvoru. Alves je više puta podnosio zahtjeve da bude pušten uz kauciju, ali su svi odbijeni jer je sud smatrao da postoji opasnost od bjekstva.

Taj slučaj privukao je pažnju, ne samo zbog Alvesovog profila, već i zbog toga što je rodno nasilje postalo sve dominantnija tema u javnom diskursu Španije.

To je jedno od najzanimljivijih suđenja u Španiji od kada je zakon koji je usvojen 2022. godine učinio da je pristanak ključni element u slučajevima seksualnog napada i da je produžena minimalna zatvorska kazna za napade koji uključuju nasilje.

Tokom igračke karijere Dani Alves je osvojio 42 titule, a igrao je za UNAM Pumas, Barcelonu, Sao Paulo, PSG, Juventus, Sevillu i Bahiju.

Za reprezentaciju Brazila odigrao je 126 utakmica i postigao je osam golova.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG