Linkovi

Danas glasanje o slanju optužnice protiv Trumpa u Senat


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi

Proces opoziva predsjednika Donalda Trumpa ulazi u novu fazu.

Predstavnički dom u srijedu glasa o tome da se rezolucija, koja sadrži formalnu optužnicu protiv predsjednika Trumpa - proslijedi Senatu, čime se otvara put da počne suđenje predsjedniku u gornjem domu Kongresa.

Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnel najavio je da bi samo suđenje moglo da počne u utorak 21. januara, a neki preliminarni koraci mogli bi da se obave do kraja ove nedjelje.

Predstavnički dom u decembru je glasao za opoziv Trumpa, pod optužbom da je zloupotrijebio položaj tako što je odobrenu vojnu pomoć koristio kao sredstvo pritiska na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog demokratskog protivnika Joea Bidena i da je opstruisao Kongres.

Poslije sastanka demokrata u Predstavničkom domu iza zatvorenih vrata, predsedavajuća Nancy Pelosi najavila je da će imenovati tim demokratskih članova Kongresa - takozvanih „menadžera“ - koji će iznijeti optužbe protiv predsjednika na suđenju.

"Sljedeći korak je jednostavan. Senat treba da održi pravedno suđenje", smatra demokratski kongresmen Hakeem Jeffries​.

Pelosi je skoro mjesec dana odlagala slanje rezolucije o opozivu u Senat, u neuspješnom pokušaju da navede republikanskog lidera u tom tijelu Mitcha McConnela da pristane da uključi svjedočenja novih svjedoka.

McConnel, koji je obećao da će se koordinisati sa Bijelom kućom, ocijenio je da je slučaj demokrata “slab” i da nije zadatak Senata da ponovo otvara istragu.

"Ako je postojeći slučaj snažan, nema potrebe da sudija i porota ponovo otvaraju istragu. Ako je postojeći slučaj slab, demokrate u Predstavničkom domu nije trebalo da opozovu predsjednika", rekao je on.

Nancy Pelosi saopštila je da će građanima Amerike biti jasno da je pokušaj Senata da počnu suđenje bez svjedoka i dokumenata - obično političko zataškavanje.

Glasanje u srijedu omogućilo bi da suđenje u Senatu počne već ove nedjelje, ali će se uvodni argumenti iznositi najranije sljedeće. Senatu će biti potrebno nekoliko dana da obavi formalnosti, kao što je polaganje zakletve predsjedavajućeg Vrhovnog suda Johna Robertsa, koji će voditi suđenje.

Predsjednik Trump, koji poriče sve optužbe kao "čisto političke", poziva republikanske senatore da odbace navode iz optužnice Predstavničkog doma i prije nego što počne suđenje. On je tweetovao da bi kompletno suđenje dalo, kako kaže, nezasluženi kredibilitet “lažnim optužbama demokrata”.

Ipak, nekoliko republikanaca nagovijestilo je da neće podržati inicijativu da optužbe protiv predsjednika budu odbačene bez odgovarajuće procedure u Senatu.

Potreban je samo 51 glas da se svjedoci primoraju da svjedoče tokom suđenja. John Bolton, predsjednikov bivši savetnik za nacionalnu bezbjednost ponudio je da svjedoči ako dobije obavezni poziv – ali je predsjednik Trump rekao da bi mogao da iskoristi svoju izvršnu privilegiju da ga spriječi.

XS
SM
MD
LG