Linkovi

Tradicija Dana zahvalnosti se vraća: Užurbana putovanja u SAD


Holiday Travel Florida
Holiday Travel Florida

Više Amerikanaca putuje ovog vikenda Dana zahvalnosti nego bilo kada od pandemije, ali mnogi će morati da izdrže oluje u srijedu prije nego stignu na svoje odredište, gdje ih čeka dan porodice, gozbe i fudbala.

Praznik je četvrtak, a srijeda i nedjelja vikenda Dana zahvalnosti tradicionalno su najprometniji dani putovanja u godini.

Američka automobilska asocijacija predviđa da će 55,4 miliona putnika od srijede do nedjelje krenuti 80 km ili više od kuće, što je povećanje od 2,3% u odnosu na prošlu godinu i treće najviše od kada je AAA počeo pratiti putovanja na odmor 2000. godine.

Industrijska grupa Airlines za Ameriku predviđa da će američke aviokompanije prevesti oko 29,9 miliona putnika između 17. novembra i 27. novembra. Taj broj bi bio najviši u istoriji, 9% više od 27,5 miliona putnika u istom periodu prije godinu dana i više 1,7 miliona putnika s rekordnih nivoa prije COVID-a.

Mnogi putnici će, međutim, vjerovatno naići na loše vrijeme, navodi Nacionalna meteorološka služba.

Prognoze pokazuju da oluje s grmljavinom prijete većem dijelu južne polovine istočne obale, od južnog vrha Floride do zaljeva Chesapeake, i kiše koja natapa sjeveroistok. U dijelovima Nove Engleske moguća je ledena kiša.

Očekuje se da će se većina kiše razvedriti do četvrtka, kada će se milioni Amerikanaca okupiti na tradicionalnom ćuretinu i gledati američki fudbal na TV-u.

Na zapadu, snježna oluja u sjevernim i centralnim Stjenovitim planinama i susjednim High Plans vjerovatno će uticati na putovanja za Dan zahvalnosti od srijede uveče do petka, saopštila je meteorološka služba.

Jak snijeg najvjerovatnije će padati u Montani i Wyomingu, a smrzavanje potencijalno može uticati na puteve u nekoliko država, navodi se u prognozi.

Zvanični praznik datira iz građanskog rata, kada je predsjednik Abraham Lincoln proglasio posljednji četvrtak u novembru danom za zahvalnost i traženje ozdravljenja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG