Linkovi

5 stvari koje treba znati o američkom prazniku Dan sjećanja


Sunce sija kroz zastave u bašti zastave za Dan sjećanja na Boston Common, u Bostonu, 27. maja 2023.
Sunce sija kroz zastave u bašti zastave za Dan sjećanja na Boston Common, u Bostonu, 27. maja 2023.

Dan sećanja bi trebao biti o žalovanju za poginulim pripadnicima nacije, ali je došao da učvrsti nezvanični početak ljeta i dugi vikend popusta na sve, od dušeka do kosilica.

Ali za ljude kao što je Manuel Castaneda Jr., dan je vrlo ličan. Izgubio je oca, američkog marinca koji je služio u Vijetnamu, u nesreći 1966. u Kaliforniji dok je njegov otac obučavao druge marince.

"To nisu samo specijaliteti. Nije samo roštilj", rekao je Castaneda za Associated Press u raspravi o Danu sjećanja prošle godine.

Castaneda je također služio u marincima i Nacionalnoj gardi vojske, i poznavao ljude koji su poginuli u borbi. Ali pokušava da ne osuđuje druge koji provode praznike drugačije: "Kako mogu očekivati da shvate dubinu onoga što osjećam kada nisu iskusili ništa slično?"

1. Zašto se obilježava Dan sjećanja?

To je dan razmišljanja i sjećanja na one koji su poginuli dok su služili u američkoj vojsci, prema Istraživačkoj službi Kongresa. Praznik se dijelom obilježava Nacionalnim trenutkom sjećanja, koji podstiče sve Amerikance da zastanu u 15 sati, na trenutak tišine.

Pripadnik 3. američkog pješadijskog puka postavlja zastave ispred svakog nadgrobnog spomenika za "Flags-In" na Arlington nacionalnom groblju u Arlingtonu, 25. maja 2023., u čast palim vojnim herojima nacije uoči Dana sjećanja.
Pripadnik 3. američkog pješadijskog puka postavlja zastave ispred svakog nadgrobnog spomenika za "Flags-In" na Arlington nacionalnom groblju u Arlingtonu, 25. maja 2023., u čast palim vojnim herojima nacije uoči Dana sjećanja.

2. Koji su izvori Dana sjećanja?

Praznik proizlazi iz Američkog građanskog rata, u kojem je ubijeno više od 600.000 pripadnika — i Unije i Konfederacije — između 1861. i 1865. godine.

Malo je kontroverzi oko prvog nacionalnog obilježavanja onoga što se tada zvalo Dan odlikovanja. To se dogodilo 30. maja 1868. godine, nakon što je organizacija veterana Unije pozvala na ukrašavanje ratnih grobova cvijećem koje je bilo u cvatu.

Praksa je već bila raširena na lokalnom nivou. Waterloo, New York, počeo je službeno obilježavanje 5. maja 1866. godine, a kasnije je proglašen za rodno mjesto praznika.

Ipak, Boalsburg, Pennsylvania, pratio je njegovo prvo obilježavanje do oktobra 1864, prema Kongresnoj biblioteci. A žene su u nekim državama Konfederacije ukrašavale grobove prije kraja rata.

David Blight, profesor istorije na Yaleu, ukazuje na 1. maj 1865. godine, kada je čak 10.000 ljudi, od kojih su mnogi Crnci, održalo paradu, čulo govore i posvetilo grobove mrtvih Unionista u Čarlstonu u Južnoj Karolini.

Ukupno 267 vojnika Unije umrlo je u zatvoru Konfederacije i pokopano u masovnoj grobnici. Nakon rata pripadnici crnačkih crkava su ih sahranili u pojedinačne grobove.

"Ono što se dogodilo u Čarlstonu ima pravo da tvrdi da je prvo, ako je to važno", rekao je Blight za AP 2011.

Godine 2021., penzionisani potpukovnik američke vojske citirao je priču u govoru na Dan sjećanja u Hudsonu, Ohajo. Organizatori ceremonije su mu isključili mikrofon jer su rekli da to nije relevantno za odavanje počasti veteranima grada. Organizatori događaja su kasnije dali ostavke.

3. Da li je Dan sjećanja uvijek bio izvor svađa?

Neki su oduvijek žalili što se praznik udaljava od prvobitnog značenja.

Još 1869. The New York Times je pisao da bi praznik mogao postati "svetogrđe" i više nije "svet" ako se više fokusira na pompu, večere i govorništvo.

Godine 1871. abolicionista Frederick Douglass se plašio da Amerikanci zaboravljaju poticaj građanskog rata - porobljavanje - kada je održao govor povodom Dana odlikovanja na nacionalnom groblju u Arlingtonu.

"Nikada ne smijemo zaboraviti da su se lojalni vojnici koji počivaju ispod ovog busena bacili između nacije i razarača nacije", rekao je Douglass.

Njegova zabrinutost bila je osnovana, rekao je Ben Railton, profesor engleskih i američkih studija na Državnom univerzitetu Fitchburg u Massachusettsu. Iako je otprilike 180.000 crnaca služilo u vojsci Unije, praznik u mnogim zajednicama bi u suštini postao "Dan sjećanja na bijelce", posebno nakon uspona Jim Crow South-a, rekao je Railton za AP 2023.

U međuvremenu, način na koji se dan proveo – barem od strane izabranih zvaničnika nacije – mogao bi biti predmet ispitivanja godinama nakon građanskog rata. Tokom 1880-ih, tadašnji predsjednik Grover Cleveland je rekao da je otišao na pecanje - i "ljudi su bili zgroženi", rekao je Metju Denis, profesor istorije emeritus na Univerzitetu Oregon, za AP prošle godine.

Do 1911. godine, Indianapolis 500 je održala svoju inauguralnu trku 30. maja, privlačeći 85.000 gledalaca. Izvještaj AP-a ne spominje praznik - niti bilo kakvu kontroverzu.

4. Kako se promijenio Dan sjećanja?

Dennis je rekao da se snaga Dana sjećanja donekle smanjila dodatkom Dana primirja, koji je označio kraj Prvog svjetskog rata 11. novembra 1918. Dan primirja je postao državni praznik 1938. i preimenovan je u Dan veterana 1954. godine.

Akt Kongresa promijenio je Dan sjećanja sa svakog 30. maja na posljednji ponedjeljak u maju 1971. Dennis je rekao da je stvaranje trodnevnog vikenda prepoznalo da je Dan sjećanja odavno pretvoren u generičko sjećanje na mrtve, kao i dan dokolice.

Godine 1972. časopis Time je rekao da je trodnevni praznik, čini se, izgubio mnogo od svoje prvobitne svrhe.

5. Zašto je Dan sjećanja vezan za prodaju i putovanja?

Čak i u 19. vijeku, grobne ceremonije su bile praćene aktivnostima u slobodno vrijeme kao što su izleti i trke, rekao je Dennis.

Praznik je takođe evoluirao zajedno sa bejzbolom i automobilizmom, petodnevnom radnom nedeljom i ljetnjim raspustom, prema knjizi iz 2002. "Istorija dana sjećanja: jedinstvo, nesloga i potraga za srećom".

Sredinom 20. vijeka, mali broj preduzeća počeo je prkosno da se otvara na praznik.

Kada se praznik pomjerio na ponedeljak, "tradicionalne barijere za poslovanje počele su da se ruše", napisali su autori Richard Harmond i Thomas Curran.

Ovih dana, prodaja i putovanja na Dan sjećanja duboko su utkani u mišićno pamćenje nacije.

Jason Redman, penzionisani mornarički SEAL koji se borio u Iraku i Afganistanu, rekao je prošle godine za AP da odaje počast prijateljima koje je izgubio. Trideset imena je istetovirano na njegovoj ruci "za svakog momka koga sam lično poznavao da je umro".

On želi da se Amerikanci sjećaju palih - ali i da uživaju, znajući da su životi žrtvovani da bi se iskovao praznik.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG