Linkovi

SAD: Dan sjećanja u čast vojnicima koji su poginuli za zemlju


Dan sjećanja u Washingtonu, 29. maj 2022.
Dan sjećanja u Washingtonu, 29. maj 2022.

Posljednji ponedjeljak u maju u Sjedinjenim Državama obilježava se kao Dan sjećanja, dan u čast muškaraca i žena koji su poginuli dok su služili u vojsci.

Ove godine Dan sjećanja, savezni praznik, pada 30. maja.

Predsjednik Joe Biden prisustvovat će obilježavanju na nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Parada povodom Dana sjećanja u Washingtonu vraća se u ponedjeljak na aveniju Konstitucija, nakon dvogodišnjeg odsustva zbog pandemije.

Mnogi Amerikanci obilježavaju dan posjetom ratnim spomenicima ili obilaskom groblja i polaganjem cvijeća na grobove.

U Washingtonu su motociklisti bili redovna karakteristika obilježavanja Dana sjećanja. Ove godine motociklistički događaj se zove Rolling to Remember i proširio je svoju misiju na povećanje svijesti o samoubistivma među veteranima.

Rolling to Remember je na svojoj web stranici objavio da je njihova vožnja u subotu u Washingtonu i okolini organizirana kako bi se podigla svijest sa kojima se suočavaju veterani. Navode da se 82.000 pripadnika vojske i dalje vode kao nestali i da oko 22 veterana svakodnevno počini samoubistvo.

Na Dan sjećanja se održavaju mnoga porodična okupljanja i piknici jer je on nadaleko poznat kao početak ljetne sezone u Sjedinjenim Državama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG