Linkovi

Dan Palih: Obama pozvao Amerikance da odaju počast američkim vojnicima i njihovim obiteljima


Amerika ovog vikenda obilježava Dan Palih, Memorial Day. U svojem subotnjem govoru naciji, predsjednik Obama pozvao je svoje sugrađane da odaju počast muškarcima i ženama koji su dali svoje živote u službi zemlje i da ne zaborave vojne obitelji koje podnose vlastite žrtve.

Pripadnici američkih oružanih snaga, napomenuo je predsjednik Obama, često riskiraju svoje živote, a da pri tome ne traže ni očekuju nikakve posebne nagrade.

Dan Palih, koji se službeno obilježava u ponedjeljak, dan je kada treba izraziti zahvalnost njihovim žrtvovanjima, rekao je predsjednik. Sjedinjene Države, dodao je, također se moraju pobrinuti za obitelji koje su izgubile svoje najdraže u vojnoj službi; za veterane, za dobiju skrb i beneficije koje su zaslužili; za vojnike, da imaju podršku koja im je potrebna u obavljanju njihova posla. Izvršavanje tih odgovornosti, rekao je Obama, u isto vrijeme su obaveza i privilegija.

U republikanskom odgovoru, senator Jim Inhofe, iz tornadom opustošene Oklahome, izrekao je riječi pohvale za žitelje svoje države, za njihov spreman odaziv i ujedinjenu pomoć u oporavku Moorea, teško pogođenog tornadom prošlog ponedjeljka. Duh, koji je zajednica Oklahome pokazala nakon više katastrofalnih tornada tijekom zadnjih godina, Inhofe je nazvao “Oklahominim standardom” i rekao da su ti građani “američki stvarni heroji.”
XS
SM
MD
LG