Linkovi

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine


Dan nezavisnosti BiH, Sarajevo
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Dan nezavisnosti BiH, Sarajevo

Na ovaj dan prije 32 godine je održan referendum na kome je izlaznost bila gotovo 64 posto, a 99 posto građana odabralo je izlazak iz Jugoslavije.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy uputio je u petak čestitku Bosni i Hercegovini i njenim građanima povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

"Danas, Bosni i Hercegovini i njenim građanima, ma gdje živjeli, želim sretan Dan nezavisnosti. Vaša zemlja jeste, i uvijek je bila, članica transatlantske zajednice država, a moja je zemlja ponosna na snažno bilateralno partnerstvo koje smo zajedno izgradili u posljednje 32 godine", poručio je Murphy u video poruci objavljenoj na Instagram profilu Ambasade SAD u BiH.

Murphy je dodao i kako će SAD nastaviti da podržava "teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, kao i njenu integraciju u evroatlantske institucije".

Srebrenica: Dan Nezavisnosti BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Historija

Referendum je 1992. održan na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

Rezultati referenduma su u Parlamentu Bosne i Hercegovine prihvaćeni 6. marta 1992. godine.

Članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale su Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Bosna i Hercegovina nema zakon o praznicima, zbog čega svaki entitet slavi različite datume kao praznike.

Dan nezavisnosti se slavi u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, entitetu Federacija BiH, gdje je neradni dan, dok je u drugom dijelu, Republici Srpskoj, radni dan.

Razlog je što u Republici Srpskoj smatraju kako je Bosna i Hercegovina nastala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995. godine, kada je u ovom bh. entitetu neradni dan.

Ustavni sud BiH odbacio je 6. jula 2017. godine apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine RS o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti i 25. novembra Danom državnosti podnijelo je 30 zastupnika u decembru 2016. godine uz obrazloženje da su Srbi diskriminisani postojećim zakonima i da se ti praznici ne obilježavaju u RS-u.

Zahtjev je podnesen nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS-a.

XS
SM
MD
LG