Linkovi

A view shows Donetsk Regional Theatre of Drama destroyed by an airstrike in Mariupol
A view shows Donetsk Regional Theatre of Drama destroyed by an airstrike in Mariupol

Dan 21: Bombardovano pozorište u Mariupolju u koje su se sklonili civili

Broj žrtava u Harkovu je najmanje 500 objavile ukrajinske hitne službe. Rusko napredovanje u zaostatku, kažu zvaničnici britanske odbrane.

NATO nastavlja podršku Ukrajini, prilagođava se "novoj realnosti"

Sjedinjene Države i druge članice NATO saopštile su u srijedu da će nastaviti da pomažu Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, a da istovremeno prilagođavaju sopstvenu bezbjednost Alijanse "novoj realnosti" koju je uveo rat.

Diplomate i vojni analitičari procjenjuju da su saveznici iz NATO poslali više od 20.000 komada protivtenkovskog i drugog oružja u Ukrajinu od početka invazije 24. februara.

"Ostajemo ujedinjeni u našoj podršci Ukrajini", rekao je američki sekretar odbrane Lojd Ostin po dolasku na hitan sastanak ministara odbrane NATO u Briselu. "Podržavamo njihovu sposobnost da se brane i nastavićemo da ih podržavamo".

Ukrajina odbija rusku ponudu neutralnosti u 'austrijskom stilu'

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimir Zelenski rekao je da je ruski prijedlog da Ukrajina usvoji neutralnost u austrijskom stilu neprihvatljiv za tu zemlju.

Mihajlo Podoljak član ukrajinskog pregovaračkog tima, rekao je lokalnim medijima da svaki mirovni sporazum mora biti pod ukrajinskim uslovima koji štite njen suverenitet.

"Razumijemo pokušaj naših partnera da ostanu proaktivni u procesu pregovora," rekao je Podoljak. "Otuda i riječi o" švedskom "ili" austrijskom modelu "neutralnosti. Ali Ukrajina je sada u stanju direktnog rata sa Rusijom."

"Stoga, model može biti samo "ukrajinski" i samo sa zakonski provjerenim sigurnosnim garancijama. I bez drugih modela ili opcija."

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija otvorena za mirovni sporazum kojim bi neutralna Ukrajina imala svoju vojsku i mornaricu, nešto poput Austrije ili Švedske.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG