Linkovi

Da li MMR vakcina štiti od ozbiljnijih posljedica koronavirusa?


A volunteer receives a COVID-19 test vaccine injection developed at the University of Oxford in Britain, at the Chris Hani Baragwanath hospital in Soweto, Johannesburg, South Africa, June 24, 2020.
A volunteer receives a COVID-19 test vaccine injection developed at the University of Oxford in Britain, at the Chris Hani Baragwanath hospital in Soweto, Johannesburg, South Africa, June 24, 2020.

Neki stručnjaci su tokom pandemije koronavirusa primjetili da zemlje, koje je nedavno zahvatila epidemija malih boginja, imaju i manji procenat smrtnosti uzrokovane koronavirusom, dok zaraženi imaju blaže simptome. Da li je to slučajnost ili postoji nešto u MMR vakcini što štiti od ozbiljnijih posljedica koronavirusa?

Prošle godine, kada su male boginje pogodile Samou, zdravstveni radnici su išli od vrata do vrata sa MMR vakcinom, koja štiti od malih boginja, zaušnjaka i rubeole. Vakcinisali su oko 90 posto populacije, svih starosnih dobi. Potom je koronavirus zahvatio svijet, ali je, začuđujuće, uveliko poštedio Samou.

Madagaskar, Hong Kong i Južna Koreja su također imale nedavne epidemije malih boginja, opsežne kampanje vakcinacije, i niži procenat slučajeva COVID-a 19. Jeff Gold, iz World Organization, je jedan od stručnjaka koji je upoređivao statistiku.

“Postoji jasna povezanost između MMR vakcine i populacije koja ima veći imunitet od COVID-a 19,” kaže Gold.

Potom je Gold analizirao zemlje sa nižim stopama vakcinacije protiv malih boginja, i otkrio suprotno: “Italija je jedna od zemalja gdje je najmanji procenat ljudi vakcinisan MMR vakcinom, manje od 80%, a slijede Britanija, Francuska, Sjedinjene Države i Njemačka.

Podaci do kojih je došao Gold pokazuju da su zemlje, u kojima su odrasle osobe vakcinisane MMR vakcinom, manje podložne koronavirusu.

Studija Univerziteta Cambridge, pokazuje da je dio MMR vakcine koji štiti od rubeole, zapravo ono što daje imunitet.

Naučnici u nekoliko zemalja trenutno ispituju ovu teoriju. Studija djece izbjeglica iz Sirije, u jednom od izbjegličkih kampova u Turskoj, pokazuje da su oni 6 puta manje podložni hospitalizaciji usljed COVID-a 19, nego turski državljani. Ipak, turski stručnjaci kažu da su potrebne opsežnije studije.

“Potrebno je da istraživanjem obuhvaitmo osobame koje su primile MMR vakcinu, a da to nisu djeca, dakle migrante, vojnike, putnike, i uporedimo ih sa sličnim grupama odraslih koji nisu primili vakcinu,” kaže dr. Ramzan Okyay, sa Univeziteta Kahramanmaras Sutcu Imam.

Dr. Anthoni Fauci, vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti, kaže da je bilo šta što pojedinci mogu učiniti da poboljšaju svoje zdravlje i zaštite se od bolesti – vrijedno pokušaja, naročito tokom pandemije.

“Postoji teorija da bi ukoliko vakcinišete nekoga veoma moćnom vakcinom, recimo protiv malih boginja, ona zapravo mogla zaštititi i od koronavirusa. To je teorija koja još nije sa sigurnošću dokazana,” kaže dr. Fauci, direktor Nacionalnog Instituta za zarazne bolesti.

Istraživači se nadaju da će njihove studije to i dokazati. A ako se to pokaže tačnim, MMR vakcina bi se mogla koristiti širom svijeta i bez dodatnih istraživanja jer je već sigurna i uveliko u opticaju. Za sada postoji nada da bi nas ona mogla zaštititi dok vakcina protiv COVID-a 19 ne bude spremna.

XS
SM
MD
LG