Linkovi

RSS

Da li će borbeni avioni F-16 preokrenuti rat u korist Ukrajine?

Američki avioni F-16

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je odluku Holandije i Danske da njegovu zemlju snabdiju borbenim avionima F-16 kao "historijsku i inspirativnu".

Zapadni saveznici će isporučiti desetine aviona američke proizvodnje u narednim mjesecima, nakon što je Washington dao svoje odobrenje.

F-16 avioni

Zelenski je u nedjelju posjetio holandski grad Eindhoven kako bi se sastao sa premijerom Markom Rutteom, prije nego što je u ponedjeljak posjetio Kopenhagen. Na aerodromu nedaleko od danske prijestolnice, Zelenski se popeo u pilotsku kabinu F-16, zajedno sa danskom premijerkom Mette Frederiksen.

Zelenski se kasnije obratio danskom parlamentu. "Ovdje smo da vam se lično zahvalimo. Hvala svima vama što ste nam pomogli u našoj borbi, teškoj borbi za slobodu. Što ste nam pomogli u ovom ratu koji je Rusija donijela u našu zemlju i koji toliko želi, još uvijek želi da baci u domove drugih nacija", rekao je Zelenski danskim poslanicima.

Ispred su se okupile hiljade ljudi da pokažu svoju podršku, dok je ukrajinski predsjednik ponavljao svoju poruku zahvalnosti.

"Zahvaljujem se vama i cijeloj Danskoj na svom oružju koje dajete da zaštitite slobodu — i za F-16 o kojima smo se dogovorili. Hvala vam puno", rekao je on okupljenima.

U novinskim izvještajima citiran je ruski ambasador u Danskoj Vladimir Barbin koji je rekao da će transfer aviona dovesti do eskalacije sukoba.

Isporuka

Danska planira da obezbijedi 19 F-16, a obuka ukrajinskih pilota je već u toku. Očekuje se da će prvi avioni stići do kraja godine.

Holandija je saopštila da ima 42 F-16 na raspolaganju, iako konačan broj tek treba da bude dogovoren. Oba saveznika unapređuju svoje flote nabavljajući modernije borbene avione pete generacije.

Invazione ruske snage trenutno uživaju ogromnu vazdušnu nadmoć, iako se ukrajinska protivvazdušna odbrana, podržana savremenim zapadnim sistemima, pokazala efikasnom.

Vatrena moć

Postojeću flotu ukrajinskog vazduhoplovstva čine zastarjeli avioni iz sovjetskog doba. F-16 će ponuditi daleko veću vatrenu moć, pomažući u odbrani od ruskih aviona, projektila i dronova, rekao je analitičar odbrane Patrick Bury sa britanskog Univerziteta Bath.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski maše masi okupljenih ispred parlamenta Danske u Kopenhagenu, 21. augusta 2023.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski maše masi okupljenih ispred parlamenta Danske u Kopenhagenu, 21. augusta 2023.

"Njima može da se ide 'prsa u prsa' sa (ruskim) MiG-ovima i imali biste dobre šanse protiv njih. Dakle, govorite o pokušaju da se uspostavi, prije svega, neka vrsta lokalne vazdušne nadmoći, koju Ukrajinci jednostavno nemaju. Ako pogledate njihove vazdušne operacije, oni lete jednim do dva aviona na zaista malim visinama, pokušavajući da izbjegnu veoma strašnu rusku protivvazdušnu odbranu i rusko vazduhoplovstvo", rekao je Bury za Glas Amerike.

F-16 također nudi Ukrajini mogućnost da bezbjedno pogađa ciljeve udaljene stotinama kilometara, duboko na teritoriji pod kontrolom Rusije. To je od vitalnog značaja ako želimo da bilo koja kopnena ofanziva uspije, dodao je Bury.

"Da biste dobili bilo kakav zamah na zemlji, zaista u starom smislu blickriga, morate imati tu sposobnost napada na kopno iz vazduha — dakle sposobnost napada vazduh-zemlja. A F-16 također može to da uradi. I na kraju — zaista važna uloga u ovome također — je da je F-16 prilično dobar u suzbijanju ili uništavanju neprijateljske protivvazdušne odbrane", rekao je Bury za Glas Amerike.

Zapadno oklijevanje

Ukrajina je tražila F-16 otkako je Rusija pokrenula punu invaziju u februaru 2022. godine, ali su se zapadni saveznici uzdržavali, plašeći se eskalacije rata.

Biće potrebni mjeseci da se ukrajinski piloti obuče. Odlaganje bi moglo da se pokaže skupim.

"Još uvijek mislim da stižu prekasno, da budem iskren sa vama. Politika se kreće. Vidjećemo šta će se desiti. Da li Ukrajina može da dođe i ima spremne ove F-16 — dovoljno njih, obučenih i spremnih da krenu, u suštini idete na drugu verziju ljetne ofanzive sljedećeg ljeta - da li su politički apetiti i fiskalni apetiti tu za to, vidjećemo", rekao je Beri.

Ukrajinska reakcija

Ukrajinski građani su na ulicama Kijeva pozdravili odluku Holandije i Danske da isporuče avione.

"Konačno! Hvala Bogu, mislim da je svaki Ukrajinac to dugo čekao", rekla je Larisa Šimko, koja je porijeklom iz grada Skadovska na ruskim okupiranim teritorijama. "Čvrsto vjerujem i nadam se da će ova odluka pomoći našoj zemlji da ostvari dugo očekivanu pobjedu", rekao je Šimko za AP.

Advokat Jurij Limar pozvao je Zapad da djeluje brže. "Očigledno je da svaki Ukrajinac osjeća da bi Evropa i cijeli svijet mogli malo brže da odobre takve odluke, jer svaki dan u ovom velikom ratu znači da gine mnogo Ukrajinaca", rekao je on za AP.

Za sada, ukrajinska ljetna kopnena ofanziva teče polako, uz minimalnu vazdušnu podršku. Analitičari kažu da odluka Zapada da isporuči avione F-16 ima za cilj da ojača dugoročne sposobnosti Ukrajine da se odbrani od ruske agresije.

See all News Updates of the Day

Šef Pentagona u posjeti Africi s fokusom na pitanja odbrane

Predsjednik Džibutija Ismail Omar Guelleh pozdravlja američkog ministra odbrane Lloyda Austina u gradu Džibouti, 24. septembra 2023.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin sastao se u nedjelju u Džibutiju s čelnicima Džibutija i predsjednikom Somalije. To je njegovo prvo putovanje u Afriku kao ministra odbrane usred nasilja u regionu. Kasnije tokom sedmice, otputovaće u Keniju i Angolu.

Džibuti je dom glavne baze američke vojske na kontinentu, a Austin je rekao da je Camp Lemonnier "ključan" za "suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu i podršku sigurnosti u cijelom regionu".

Dodao je da su SAD ponosne na partnerstvo sa snagama Džibutija i snagama Afričke unije u podršci susjednoj Somaliji, gdje su militanti Al-Shababa sve otporniji usred tekućih vojnih operacija protiv te grupe.

Al-Shabab je glavni ogranak Al-Qaide na kontinentu.

Somalija se suočila sa nedavnim neuspjesima u borbi protiv al-Shababa nakon smrtonosnog napada na grad Cowsweyne 26. augusta. Incident je ostavio na desetine mrtvih vladinih vojnika i rezultirao užurbanim povlačenjem s linija fronta i gradova koji su prethodno bili zarobljeni od militantne grupe.

Neuspjeh je bio jedan od razloga zbog kojih je Somalija zatražila "tehničku pauzu" povlačenja snaga Afričke unije iz Somalije. Povlačenjem, koje je počelo prošle sedmice, planirano je da 3.000 vojnika Afričke unije prebace svoje isturene operativne baze somalijskim vojnicima do kraja ovog mjeseca.

Zvaničnik američke odbrane opisao je al-Shabab kao "težak izazov" i "koji neće prestati preko noći".

Američka vojska godinama je "savjetovala i pomagala" somalijske snage u borbi protiv al-Shababa, uključujući obuku specijalnih snaga i izvođenje zračnih napada na grupu.

U nedjelju je visoki zvaničnik američke odbrane rekao da AFRICOM nije izveo zračni napad 22. septembra 2023. Grupa al-Shabab je putem telegramske poruke tvrdila da je u napadu AFRICOM-a ubijeno osam članova iste porodice, uključujući šestoro djece. Somalijska vlada je izvijestila da su viši komandant al-Shababa identificiran kao Isaaq Abdullahi, koji je bio odgovoran za operacije grupe u regiji Bakool, i sedam "tjelohranitelja" ubijeni u ciljanom zračnom napadu.

U međuvremenu, zvaničnik američke odbrane potvrdio je da su američki izvođač radova i član partnerskih snaga povrijeđeni nakon što su militanti Al-Shababa u petak pucali na bazu u kojoj su bile snage kenijske odbrane. Al-Shabab tvrdi da su u napadu povrijeđena četiri američka vojnika i devet kenijskih vojnika. Zvaničnik američke odbrane rekao je da je tvrdnja al-Shababa "prenapuhana".

Hiljade kenijskih vojnika nalaze se u Somaliji i služe kao dio Tranzicione misije Afričke unije, ATMIS. Kenija se također suočavala s ponovljenim napadima al-Shababa, uključujući napad visokog profila na Westgate Mall u Nairobiju prije 10 godina u kojem je ubijeno 67 ljudi.

Austin će kasnije tokom sedmice otputovati u Keniju i Angolu. Prema riječima visokog američkog zvaničnika odbrane, ovo će biti prvi put da je američki ministar odbrane ikada otputovao u Angolu i prvi put od 1976. da je američki šef odbrane posjetio Keniju.

Demokratski senator Menendez i njegova supruga optuženi za primanje mita

Senator Robert Menendez i njegova supruga Nadin (Foto: AP/Susan Walsh)

Američki senator Robert Menendez, demokrata iz New Jerseyja, i njegova supruga optuženi su za krivična djela primanja mita u vezi sa njihovom vezom sa trojicom biznismena iz te države, saopštili su u petak savezni tužioci.

Kancelarija američkog tužioca na Manhattanu optužila je Menendeza i suprugu da su primili hiljade dolara mita u zamjenu za korištenje njegove moći i uticaja kao senatora kako bi zaštitili i pomogli biznismenima da se obogate, kao i da omoguće korist Vladi Egipta.

Tužioci su saopštili da je mito obuhvatao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtjevima, luksuzno vozilo i druge stvari od finansijske vrednosti.

Senator i njegova supruga Nadin Menendez suočavaju se sa po tri krivične tačke optužnice. Kancelarija senatora nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Menendez, predsjedavajući uticajnog odbora američkog Senata za spoljne odnose, ranije je optužen u New Jerseyja za prihvatanje privatnih letova, priloga za kampanju i drugih vrsta mita od bogatog pokrovitelja u zamjenu za zvanične usluge, ali suđenje se završilo 2017. godine bez odluke porote.

Menendez je u Senatu od 2006. godine.

Menendez i njegova supruga suočeni su sljedećim tačkama optužnice: zavjera zbog podmićivanja, zavjera zbog izvršenja prevare i zavjera da se počini iznuda pod okriljem službenog prava.

Tužioci traže da se Menendezu oduzme imovina, među kojom su njegova kuća u New Jerseyju, automobil Mercedes-Benz iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa.

Široj javnosti na Balkanu Menendez je postao poznat u augustu, kada je zajedno sa Michaelom Rothom, predsjedavajućim njemačkog Bundestaga i još 56 poslanika Evropskog parlamenta poslao pismo Antonyju Blinkenu, američkom državnom sekretaru i britanskom ministru spoljnih poslova Jamesu Cleverlyju i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepu Borrellu tražeći od zvaničnog Zapada da promijeni aktuelnu politiku prema Srbiji u vezi sa pitanjem Kosova.

Sjaj napuštenog njujorškog metroa: Lusteri, svodovi i vitraži

Old City Hall stanica u New Yorku (Foto: Patrick Cashin, MTA New York City Transit)

Duboko ispod njujorških prometnih ulica nalazi se dobro skriveno blago, jedna od prvih stanica metroa u ovom gradu. Savremene njujorške stanice izgledaju sirotinjski u poređenju sa stanicom Old City Hall, i njenim starim lusterima, vitražima i svodovima.

"Potpuno sam zanijemila", rekla je Polly Desjarlais, menadžerica Muzeja saobraćaja New Yorka, pričajući kako se osjetila kada je prvi put vidjela stanicu.

"Mislim da je to savršena vremenska kapsula. Jako lijepo, elegantno i jedinstveno mjesto."

Ne postoji više ulaz u stanicu sa ulice. (Foto: Patrick Cashin, MTA New York City Transit.)
Ne postoji više ulaz u stanicu sa ulice. (Foto: Patrick Cashin, MTA New York City Transit.)

Prva podzemna željeznica u New Yorku, čiji je dio bila i ova stanica, otvorena je 1904. godine. Prije toga, Njujorčani su koristili nadzemne vozove i tramvaje za javni prevoz.

Old City Hall stanica, koju su dizajnirali poznati arhitekti George Heins i Christopher LaFarge, sa svodovima koje je napravio umjetnik Rafael Gustavino, smatrana je pravim draguljem kada je otvorena.

"To je bio dokaz da je New York došao na nivo velikih evropskih metropola kao što su London, Pariz, Madrid.... da je New York postajao svjetski grad", naveo je Clifton Hood, profesor historije na Hobart i William Smith koledžu u Ženevi u saveznoj državi New York.

Fotografija iz 1904. prikazuje kućicu za prodaju karata, napravljenu od hrastovine.
Fotografija iz 1904. prikazuje kućicu za prodaju karata, napravljenu od hrastovine.
Razglednica sa stanice iz 1904. (NYPL Digital Collections)
Razglednica sa stanice iz 1904. (NYPL Digital Collections)

Old City Hall stanica je bila izgrađena isto kad i mnogo drugih javnih zgrada i prostora, kao što su glavna željeznička stanica - Grand Central i Njujorška biblioteka, a sam impozantan način gradnje trebalo je da pokaže kako na kulturnom nivou, New York može da se takmiči sa velikim evropskim gradovima.

Grand Central je željeznička stanica koju je gradio građevinski tajkun Cornelius Vanderbilt 1871, u kojoj je bilo svodova i vitraža sa slikama neba i zvijezda.

Njujorška biblioteka počela je da radi 1911. godine, i osnovali su je neki od najbogatijih Amerikanaca tog vremena, jedno je od glavnih zdanja, poznata između ostalog i po statuama lavova koji čuvaju ulaz.

"Zdanja su djelovala obično, ali su zaista bile prelijepe javne zgrade. To su spomenici i oni koji su gradili metro su htjeli nešto, da se ne izgubi duh tog vremena. Htjeli su da ova stanica zaista bude veličanstvena", naveo je Hood, koji je pisao knjigu "722 milje: Izgradnja metroa i kako je to promenilo New York".

Muzej saobraćaja nudi plaćene ture po ovoj stanici. (Foto: MTA New York City Transit)
Muzej saobraćaja nudi plaćene ture po ovoj stanici. (Foto: MTA New York City Transit)

Kao i Grand Central i Njujorška biblioteka, Old City Hall rađen je pod uticajem francuske arhitekture, mješavinom neoklasicizma, renesanse i baroka, ali istovremeno uz korištenje modernih materijala kao što su staklo i gvožđe.

"Ima predivnih staklenih kocki koje gledaju na ulicu i tako ulazi svjetlo kroz te dekove plafona sa gvožđem i staklom. Čula sam da je stanica opisana kao slavljenje krivina, jer ih ima dosta. Sve je nekako zaokruženo", rekla je Desjarlais.

Ali te divne krivine su upravo ono što je izbacilo stanicu iz upotrebe, jer njena zakrivljena platforma nije mogla da prima duže kompozicije.

"Platforma je jako zakrivljena, i to je oštra krivina, a sama platforma je možda jedva 70 metara duga. Znači, kratka je. Kako je rastao promet u metrou, vozovi su postajali duži, dodavali smo vagone, a platforme su postajale duže i bilo ih je sve više. Na ovoj stanici, bilo je nemoguće promijeniti platformu", dodaje ona.

Posjetioci u Muzeju saobraćaja. (Foto: Marc Hermann, MTA New York City Transit)
Posjetioci u Muzeju saobraćaja. (Foto: Marc Hermann, MTA New York City Transit)

Stanica je prestala da se koristi 1945, ali i dalje može da funkcioniše. Jedna linija, broj 6 i dalje koristi ovu stanicu da se tu okrene. Iako ne može da se uđe na stanicu sa ulice, Muzej saobraćaja pruža mogućnost svojim članovima da odu na plaćenu turu, nekoliko puta godišnje.

"Ograničen pristup nam omogućava da što više očuvamo stanicu, i mislim da je to jako važno. Takođe, ostaje misterija, ta divna ideja da je baš to nešto ispod naših nogu, da hodamo iznad ovog divnog i elegantnog prostora sa početka prošlog vijeka", rekla je Desjarlais.

Voz ulazi na platformu stanice. (Foto: Marc Hermann, MTA New York City Transit.)
Voz ulazi na platformu stanice. (Foto: Marc Hermann, MTA New York City Transit.)

Sada se stanice više grade kako bi bile funkcionalne, a ne lijepe, znog čega je Hoodu iskreno žao.

"Kao da smo izgubili osjećaj za inspiraciju i uzvišenje. Old City Hall odiše radošću, podstiče nas da radimo bolje i podiže nam raspoloženje. Graditelji su mogli da naprave običnu stanicu, ali nisu, imali su veće ambicije, a možda bismo i mi mogli tako da razmišljamo".

Bilo je govora da se stara stanica pretvori u restoran ili turističku atrakciju. Međutim, nakon napada 11. septembra, iz bezbjednosnih razloga je ta ideja napuštena.

Ali postoji jedan nezvanični način da se vidi Old City Hall. Ljudi danas mogu da uđu u voz broj 6 i da ostanu nakon posljednje stanice na Bruklinškom mostu. Kada se voz okrene kod te stanice, putnici mogu da zavire u prošlost i u jedno glamuroznije doba.

Američka vlada sve bliže zatvaranju zbog sukoba republikanaca

Republikanski kongresmen iz Virginije Bob Good obraća se ispred Kongresa.

Zbog sukoba među republikancima u Predstavničkom domu američkog Kongresa oko budžetske potrošnje američka vlada je blizu zatvaranja, dok je sve neizvjesnija situacija za stotine hiljada vladinih službenika i onih koji za vladu rade pod ugovorom.

Ako Kongres ne usvoji 12 zakonskih prijedloga za finansiranje vlade - ili usaglasi mjeru za njeno privremeno finansiranje - mnoge vladine službe će u ponoć 30. septembra ostati bez ovlaštenja da plaćaju finansijske obaveze.

Srž problema je to što su neki od najkonzervativnijih republikanskih članova donjeg doma Kongresa odlučili da odbace sporazum o gornjem limitu zaduživanja koji su ranije ove godine ispregovarali predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy i predsjednik Joe Biden. Pojedini republikanci žele da se budžetski troškovi smanje još više od dogovorenog.

Traže značajno smanjenje domaće potrošnje, kao i pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije. S obzirom na to da republikanci imaju tijesnu većinu, ako i mali broj članova ne podrži zakonske prijedloge to znači da McCarthy nema potreban broj glasova za njihovo usvajanje.

McCarthy u problemima

McCarthy bi mogao da usvoji zakonske prijedloge o budžetu uz pomoć demokrata, ali bi to desničarski republikanci smatrali izdajom, i moguće tražili da se glasa o njegovoj smjeni s položaja predsjedavajućeg.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Da bi bio izabran na trenutnu funkciju, Macrthy je pristao na pravilo prema kojem je dovoljno da samo jedan član Predstavničkog doma zatraži da se glasa o njegovoj smjeni.

McCarthy je u srijedu novinarima rekao da se i dalje nada da će biti postignut dogovor kojim će biti izbjegnuto zatvaranje vlade.

"Još nije 30. septembar, još nije sve gotovo", poručio je republikanac iz Kalifornije.

Šta znači zatvaranje vlade

Termin "zatvaranje vlade" je donekle obmanjujući zato što će, i u slučaju da se budžet ne usvoji, veći dio vladinih službi nastaviti da radi. Nastaviće se sa aktivnostima koje se smatraju ključnim za javnu bezbjednost i odbranu.

Takođe, biće nastavljene vladine aktivnosti koje se finansiraju iz višegodišnjih budžeta. To, na primjer, obuhvata mnoge infrastrukturne projekte čije je finansiranje predviđeno zakonima kao što je Zakon o smanjenju inflacije.

Međutim, iako će veći dio vlade nastaviti da radi, njeni službenici neće biti plaćeni, To obuhvata i pripadnike vojske. Jednom kad se budžet odobri, vladini službenici će biti retroaktivno plaćeni. Uprkos tome, ako redovno ne primaju platu, to može značajno da poremeti njihovu finansijsku situaciju.

Članovi Kongresa bi nastavili da obavljaju posao, kao i dio njihovog osoblja, ali bi mnogi zaposleni na Capitolu, čiji se poslovi ne smatraju ključnim za funkcionisanje zakonodavne grane vlasti, bili poslati na prinudni odmor. To bio bio slučaj i sa mnogim radnicima koji u Kongresu rade pod ugovorom. Za razliku od onih koji su stalno zaposleni u vladi, radnicima koji za nju rade pod ugovorom nije garantovano da će biti retroaktivno plaćeni.

Federalni pravosudni sistem nastavio bi da radi neko vrijeme, zato što je moguće koristiti ranije odobrena sredstva kao i prihod od isplaćenih sudskih troškova.

Protest članova sindikata i vladinih službenika ispred Bijele kuće.
Protest članova sindikata i vladinih službenika ispred Bijele kuće.

Vlada na ivici zatvaranja previše puta

Od 1980-tih godina, američka vlada je više puta zatvorena, ali uglavnom u kratkom periodu, jedan puni dan ili kraće. Četiri puta je bila zatvorena na duže, uključujući i 2018-19, kada je bila djelimično zatvorena 35 dana. Djelimično - zato što je bilo usvojeno nekoliko zakonskih prijedloga o budžetu.

Kongres je mnogo puta bio na ivici da dovede do zatvaranja vlade, ali je u poslednjem trenutku usvajao mjere za njeno privremeno finansiranje ili je postizao dogovore o budžetu.

Max Stier, predsjednik i izvršni direktor organizacije "Partnerstvo za javnu službu", rekao je za Glas Amerike da čak i kratkotrajna zatvaranja vlade ili ona koja su izbjegnuta u poslednjem trenutku imaju značajan uticaj na njeno funkcionisanje zbog resursa koji se ulažu u pripremu za moguću obustavu operacija.

"To nije kao da jednostavno pritisnite dugme. Svi znaju da nije samo zatvaranje teško, već je teško i skupo nastaviti operacije. Znači, jednodnevno zatvaranje ima cijenu i posljedice, iako će federalni službenici uraditi sve da osiguraju da javnost ne trpi štetu", ističe on.

"Izuzetno bolno"

Stier kaže da javnost možda neće primijetiti kratko zatvaranje vlade, ali da će to biti očiglednije u slučaju dužeg obustavljanja vladinih operacija.

Neće biti procesuirane prijave za pasoš. Neće biti zajmova malim preduzećima. Djeca ne mogu da budu upisana u federalne programe. Te i druge usluge, koje se ne pružaju, zatim počinju da utiču na pojedince i širu ekonomiju.

"To onda postaje veoma bolno i skupo. Prošlo zatvaranje vlade trajalo je 35 dana. Procjena je da je ekonomski gubitak iznosio više milijardi dolara, a ja vjerujem da je ukupan trošak potcijenjen", smatra Stier.

Vladini službenici pod stresom

Vladini službenici koje će direktno pogoditi zatvaranje vlade nezadovoljni su Kongresom, kaže Everett Kelly, predsjednik Udruženja zaposlenih u vladi.

On za Glas Amerike kaže da mnogi zaposleni u vladi, kao i veliki broj Amerikanaca, žive od plate do plate i da bi patili ako bi iznenada ostali bez zarade.

"Naši članovi su nezadovoljni. Nervozni su. Pitaju se i brinu kako će da plate račune, kako da nahrane pordicu. Vladini službenici idu na posao svakog dana i obavljaju svoje dužnosti. Potrebno nam je da Kongres radi svoj posao. Zatvaranje vlade neće pogoditi samo njene zaposlene, već i naše zajednice. Tražimo od Kongresa da uradi svoj posao", poručio je Kelly.

Finansiranje pomoći za Ukrajinu

Kongres je ove nedelje kratko razmatrao usvajanje mjere za privremeno finansiranje vlade, ali je od toga odustao jer nije bilo dovoljno glasova za usvajanje. Mjera nije obuhvatala dodatna sredstva za Ukrajinu koja je tražila Bidenova administracija.

Većina članova Kongresa podržava nastavak američke pomoći Ukrajini, ali je mala grupa republikanskih kongresmena protiv toga da se Kijevu šalje više novca. Zbog toga, zahtjev da se za Ukrajinu odobri još novca komplikuje razgovore o budžetu.

Nekoliko republikanskih članova Predstavničkog doma, koji podržavaju nastavak pomoći za Ukrajinu, reklo je za Glas Amerike u srijedu da će biti neophodno da se o novim sredstvima za Kijev razgovara odvojeno od budžeta za vladu.

"Moramo da riješimo veće pitanje finansiranja našeg Sekretarijata za odbranu i drugih službi, a zatim možemo da razgovaramo o drugim prijedlozima", rekao je republikanac Mike Gallagher.

"Mislim da nije ispravno da se o sredstvima za Ukrajinu raspravlja u okviru mjere za privremeno finansiranje vlade. To je odvojeno pitanje. Moramo da imamo veoma složen razgovor o istoriji Ukrajini, gdje je novac potrošen, o ukrajinskim uspjesima protiv treće po veličini vojske u svijetu", naglasio je republikanac Rich McCormick.

Novinarka ukrajinskog servisa Kateryna Lisunov učestvovala je u pisanju ovog izvještaja.
update

Zelenski u Bijeloj kući: Borimo se za našu djecu i domove, ali i za slobodu i demokratiju u svijetu

Susret Zelenskog i Bidena u Bijeloj kući

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u Washingtonu razgovarao sa predsjednikom Amerike Joeom Bidenom o nastavku pomoći njegovoj zemlji u ratu sa Rusijom, a prethodno se sastao sa liderima u Kongresu.

„Veoma cijenimo pomoć koju su SAD pružile u borbi protiv ruskog terora, pravog terora”, rekao je Zelenski Bidenu u Ovalnom kabinetu, dok su sjedili ispod portreta bivših predsednika Georgea Washingtona i Abrahama Linckolna.

„Danas sam u Washingtonu da ojačam našu sposobnost da odbranimo ukrajinsku djecu, naše porodice, domove, slobodu i demokratiju u svijetu”, dodao je predsjednik Ukrajine zahvalivši se Bidenu na novom paketu pomoći od 325 miliona dolara.

Biden je pozdravio „ogromnu hrabrost” ukrajinskog naroda dok se bori protiv ruske invazije, dodajući da je „američki narod odlučan da se pobrine da učinimo sve što možemo da osiguramo da svijet stoji uz vas”.

„Mi podržavamo pravedan i trajan mir, koji poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Uradićemo sve što je moguće da osiguramo da svijet bude na vašoj strani”, rekao je Biden.

Pomoć obuhvata dodatnu municiju za HIMARS - artiljerijske raketne sisteme visoke pokretnosti, sisteme protivvazdušne odbrane Avenger i sisteme Javelin.

Američki predsjednik istakao je i da je Rusija jedina prepreka miru u Ukrajini i da koristi zimu kao oružje protiv Ukrajinaca. Najavio je i da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini naredne nedjelje.

Posjetu američkoj prijestolnici, u koju je doputovao poslije učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku gdje je tražio međunarodnu podršku za Ukrajinu, Zelenski je počeo susretima sa liderima u Predstavničkom domu američkog Kongresa i odborima za nacionalnu bezbjednost, prije nego što se iza zatvorenih vrata obratio punom sastavu Senata.

Ukrajinski lider je na Capitol došao sa porukom da Ukrajinci imaju čvrst ratni plan i da "pobjeđuju", naveo je jedan od članova Kongresa poslije susreta.

Republikanski lideri su od Zelenskog tražili da ih informiše o planovima za pobjedu u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, u kojoj još nije bilo velikog proboja ruskih odbrambenih linija.

Zelenski "je priznao da je veoma teško savladati utvrđenu odbranu", rekao je poslije razgovora nezavisni senator Angus King i dodao da Ukrajinci "vjeruju da će postizati spor ali postojan napredak, ali da neće biti brz".

Republikanski kongresmen Mike Turner, predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove, rekao je da je Zelenski na sastanku sa članovima Predstavničkog odbora "iznio detalje ofanzive koji su pozitivni i njegove dugoročne ciljeve, što su prisutni podržali".

Predsjedavajući Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, republikanac Michael McCaul, rekao je novinarima da "većina" podržava davanje pomoći Ukrajini, ali i naglasio da je članove Kongresa potrebno uvjeriti da postoji jasna strategija za pobjedu.

"Dugi rat neće donijeti pobjedu. To Putin želi. Želi da slomi volju Amerikanaca i Evropljana", poručio je on.

Zelenski se takođe sastao sa vojnim liderima u Pentagonu, gdje ga je sekretar za odbranu Lloyd Austin dočekao uz ceremoniju uobičajenu za posjete državnika.

Iako Biden i većina lidera u Kongresu i dalje podržavaju pomoć Ukrajini, a demokrate kontrolišu Senat, Zelenski se suočio sa većim otporom nego kada je prije devet mjeseci posjetio Washington.

Posjetu američkoj prijestolnici, u koju je doputovao poslije učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku gdje je tražio međunarodnu podršku za Ukrajinu, Zelenski je počeo susretima sa liderima u Predstavničkom domu američkog Kongresa i odborima za nacionalnu bezbjednost, prije nego što se iza zatvorenih vrata obrati punom sastavu Senata.

Iako Biden i većina lidera u Kongresu i dalje podržavaju pomoć Ukrajini, a demokrate kontrolišu Senat, Zelenski će se suočiti sa većim otporom nego kada je prije devet mjeseci posjetio Washington.

Dok se nastavlja ukrajinska kontraofanziva, a u Kongresu vodi žestoka bitka oko budžetske potrošnje uoči mogućeg zatvaranja vlade, sve veći broj republikanaca dovodi u pitanje pomoć koju Washington šalje Kijevu za vojne, ekonomske i humanitarne potrebe.

Amerika je poslala oko 113 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Rusija je u četvrtak izvela najveće raketne napade širom Ukrajine, posljednjih više nedjelja, tokom kojih je gađala energetska postrojenja. Zvaničnici navode da je to, po svemu sudeći, početak nove vojne kampanje protiv ukrajinske energetske infrastrukture.

Zelenski je u srijedu o finansijskoj pomoći govorio sa nekim od najpoznatijih milijardera, koji su novac zaradili u nizu oblasti, od finansija do tehnologije i sporta.

Zvaničnici Bidenove administracije su u srijedu veče iza zatvorenih vrata informisali članove Kongresa o potrebi da se odobre dodatne 24 milijarde dolara za Ukrajinu, navodeći da će posljedice po Ameriku biti mnogo veće ako se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dozvoli da preuzme kontrolu nad Ukrajinom i dopre do granice sa NATO-m.

Međutim, neki republikanci nisu u to bili uvjereni.

"Ako postoji neki put do pobjede u Ukrajini, ja danas nisam čuo koji je. Takođe sam čuo da neće biti kraja zahtjevima za finansijsku pomoć", rekao je novinarima republikanski senator Josh Hawley, koji kritikuje pomoć Ukrajini.

Biden će tokom posjete Zelenskog najaviti novu vojnu pomoć Ukrajini od 325 miliona dolara, za koju se očekuje da obuhvati drugu tranšu kasetne municije koja se ispaljuje iz Howitzera.

"Ako dozovolimo podjelu Ukrajine, da li je bezbjedna nezavisnost bilo koje zemlje?", upitao je Biden svjetske lidere u utorak u Ujedinjenim nacijama.

Kongres je lako odobravao pomoć Ukrajini kada su oba doma Kongresa kontrolisale demokrate. Zelenski je pozdravljen kao heroj kada je u decembru prošle godine govorio na zajedničkoj sjednici Kongresa.

Podrška u Senatu za Ukrajinu, i demokrata i republikanaca, i dalje je snažna.

"Naša zemlja ima ključni interes da Ukrajina pobijedi, i Evropa bude bezbjedna", rekao je u srijedu lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell, koji je također kritikovao Bidena da je sporo reagovao kada je riječ o pomoći Ukrajini.

Solidna većina Amerikanaca podržava slanje oružja Ukrajini da bi se branila od Rusije, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa.

Međutim, neki od republikanaca koji od januara imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu dovode u pitanje mudrost odluke da se nastavi finansijska pomoć Ukrajini. Oko trećine republikanaca u donjem domu Kongresa u julu je glasala za neuspjeli prijedlog da se ukine pomoć Kijevu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, nije organizovao širi sastanak sa Zelenskim u četvrtak, već će se sa ukrajinskim liderom sastati samo on i nekoliko drugih lidera. McCarthy, koji odlučuje o kojem će se zakonskom prijedlogu glasati u Predstavničkom domu, rekao je da Zelenski mora da ga ubijedi da podrži nastavak pomoći.

"Da li je Zelenski član Kongresa? Da li je naš predsjednik? Ne moram na ništa da se obavezujem. Imam pitanja za njega. Gdje je odgovornost za novac koji smo već potrošili? Šta je plan za pobjedu? Američka javnost to želi da zna", rekao je on novinarima u utorak.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG