Linkovi

Da li bi kandidat iz treće stranke mogao da utiče na američke izbore 2024?


Radnica na izborima proučava glasački listić 19. maja 2022. godine u Oregonu. (Foto/AP Photo/Gillian Flaccus)
Radnica na izborima proučava glasački listić 19. maja 2022. godine u Oregonu. (Foto/AP Photo/Gillian Flaccus)

Zabrinuta zbog vjerovatnog revanša između Joea Bidena i Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2024. - uprkos činjenici da ankete pokazuju da većina Amerikanaca navodi da bi radije da se nijedan od njih ne kandiduje - jedna grupa u Washingtonu spremna je potrošiti 70 miliona dolara kako bi otvorila put za ulazak kandidata treće stranke u izbornu trku.

Grupa nazvana "Bez oznake" (eng. No Labels) sebe opisuje kao "nacionalni pokret zdravorazumskih Amerikanaca" i već godinama radi na stvaranju dvostranačkih kompromisa u Kongresu. U proteklih godinu dana, usmjerili su pažnju prema predsjedničkoj politici, vjerujući da je većina Amerikanaca nezadovoljna dvostranačkim sistemom kojim dominira sukob između demokrata i republikanaca.

Iz ove organizacije kažu da nisu zvanično odlučili predložiti kandidata, te da će to učiniti samo ako dvije stranke ne nominuju osobe koje se sviđaju širem krugu Amerikanaca orjentisanih prema političkom centru.

U ovom trenutku, prema riječima njihovog glavnog stratega Ryana Clancyja, taj bi zahtjev isključio i Bidena i Trumpa. On se pozvao na nedavna istraživanja njegove organizacije i drugih nacionalnih anketara, koja pokazuju da značajna većina Amerikanaca kaže da bi radije da se nijedan od njih ne kandiduje 2024. godine.

"Naša namjera od početka nije bila razoriti dvostranački sistem. Naša je namjera bila da taj sistem uspije", kaže Clancy za Glas Amerike. "Problem s 2024. godinom je da smo sada, nažalost, došli u poziciju gdje se čini da bi obje stranke mogle biti blizu nominovanja kandidata za koje velika većina Amerikanaca ne želi glasati."

Dvostranačke tendencije

Organizaciju "Bez oznake" osnovala je Nancy Jacobson, koja je ranije radila na prikupljanju sredstava za Demokratsku stranku. Povezani su sa brojnim uticajnim osobama iz obje stranke, uključujući demokratskog senatora Joea Manchina i republikansku senatoricu Susan Collins.

Grupa je odgovorna za stvaranje Kokusa za rješavanje problema u Predstavničom domu Kongresa, dvostranačkog kluba zakonodavaca koji nastoji da poveže članove obje strane po pitanjima o kojima se mogu složiti.

Njihova ideja o potencijalnoj podršci trećem kandidatu već je dobila kritke.

William Galston, stručnjak za javne politike i suosnivač grupe, javno je usprotivio toj ideji, navodeći da je zabrinut da bi dodavanje trećeg kandidata u tijesnu trku 2024. oduzelo podršku Bidenu i dovelo do ponovnog izbora Trumpa, čija su nastojanja da poništi rezultate izbora 2020. i dalje predmet istrage Ministarstvo pravde.

“Nema znaka jednakosti između predsjednika Bidena i bivšeg predsjednika, koji prijeti opstanku našeg ustavnog poretka. I što je najvažnije, u današnjoj usko podijeljenoj politici, bilo kakva podjela glasova koji su protiv Trampa bi otvorila vrata njegovom ponovnom izboru”, izjavio je Galston za Washington Post.

Iz grupe insistiraju da su sproveli opsežna ispitivanja javnog mnijenja koja su pokazala da bi centristički kandidat treće stranke u jednakoj mjeri odvukao glasove republikanaca i demokrata.

Clancy je za Glas Amerike rekao da njegova organizacija očekuje da će do kraja 2023. osigurati mogućnost stavljanja predsjedničkih kandidata na glasanje u 28 saveznih država, dodajući da je uvjeren da će do 2024. biti u poziciji da prijave kandidate u svih 50 država.

Grupa je objavila da će najvjerojatnije tražiti jednog republikanca i jednog demokratu da popune predsjedničku i potpredsjedničku poziciju, stvarajući "izborni listić jedinstva".

Kandidata bi birao poseban odbor za nominacije, čiji sastav bi bio javan, ali razmatranja bi ostala povjerljiva, naveo je Clancy, dodajući da bi ga činila "raznolika i ugledna grupa Amerikanaca (...) etabliranih osoba iz cijelog političkog spektra, različitih spolova, etničkih pripadnosti" koja što je više moguće izgleda kao Amerika u cjelini.

Prema njegovim riječima, "Bez oznake" već planira konvenciju u Dallasu za proljeće 2024. godine, te regrutuje delegate koji bi birali kandidate.

Tajni donatori

"Bez oznake" trenutno ima status organizacije za socijalnu skrb, nevladine organizacije, koja po zakonu ne mora otkrivati imena donatora. Prema poreskoj dokumentaciji, u 2021. godini su dobili 11,3 milliona dolara.

Clancy navodi da 70 miliona dolara koje sada planiraju investirati u nominaciju trećeg kandidata dolazi od "donatora širom zemlje, širom političkog spektra", te da čak i ako uspiju postići uspjeh u nominaciji kandidata za 2024. - neće objaviti izvore novca koji to omogućili: "Nikad nismo i nikada nećemo objaviti imena pojedinačnih donatora".

Na svojoj web stranici, organizacija ima prezentaciju u kojoj navodi da bi hipotetički 2024. godine, u trci sa tri kandidata, Biden pobijedio u samo dvije države - Californiji i Connecticutu - dok bi Trump pobijedio u devet tradicionalnih republikanskih država, uključujući Louisianu i Alabamu. Njihov kandidat najviše glasova bi osvojio u svim preostalim državama.

Analitičari kažu da takve projekcije nisu realistične.

"Ovo je krajnje smiješno", rekao je za Glas Amerike Larry Sabato, direktor Centra za politiku Univerziteta Virginia. "Ako žele da ih se shvati ozbiljno, to se ne radi tako."

Prema njegovim riječima, treći kandidat bi pomogao Trampu, a odmogao Bajdenu. Izrazio je i zabrinutost zbog netransparentnih finansija.

Seth Masket, direktor Centra za američku politiku na Univerzitetu Denver, naveo je za Glas Amerike da ne očekuje da će ijedan pokušaj treće stranke imati veliku ulogu 2024.

"Čini se kao da gotovo tokom svakih izbora... neko uspije nagovoriti neke milionere da doniraju novac za pokušaj da se napravi lista jedinstva", rekao je Masket. "Nešto interesa postoji na početku, ali to zapravo nikuda ne vodi."

XS
SM
MD
LG