Linkovi

John Sullivan - novi američki ambasador u Rusiji


Novi američki ambasador u Rusiji Džon Saliven
Novi američki ambasador u Rusiji Džon Saliven

Američki Senat potvrdio je u četvrtak nominaciju Džona Salivena za ambasadora u Rusiji.

Saliven, kandidat predsjednika Donalda Trampa, će na položaju ambasadora zamijeniti Džona Hantsmena koji je podnio ostavku u avgustu da bi se ponovo kandidovao za guvernera savezne države Jute.

Saliven, advokat koji je služio u prethodnim republikanskim administracijama prije nego što je postavljen za zamjenika državnog sekretara 2017. godine, preuzeće položaj ambasadora u Rusiji u trenutku kada su odnosi Vašingtona i Moskve zategnuti zbog niza pitanja - američkih optužbi da se Rusija miješala u američke izbore, situacije u Ukrajini, građanskog rata u Siriji i iranskog uticaja na Bliskom istoku.

Američki zvaničnici zabrinuti su i zbog sve tješnjih veza Rusije sa Kinom.

Salivenova nominacija potrvrđena je dva dana poslije posjete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Vašingtonu, gdje je razgovarao sa predsjednikom Trampom i američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Tokom posjete Lavrova, obnovljene su optužbe da se Rusija miješala u američke izbore 2016. godine i pokrenuto pitanje da li bi to moglo da se ponovi 2020. godine. Tramp je tokom susreta sa ruskim diplomatom upozorio Moskvu da se ne miješa, saopšteno je iz Bele kuće.

Američke obavještajne agencije su zaključile da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore, što Moskva demantuje.

Za zamjenika Džona Salivena će na položaju zamjenika državnog sekretara nominovan je Stiven Bigan, specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju.

Bigan uživa veliku podršku i smatra se prihvatljivim vršiocem dužnosti državnog sekretara ako Pompeo odluči da se povuče i kandiduje za mjesto u Senatu naredne godine.

XS
SM
MD
LG