Linkovi

Trump upozorio Rusiju da se ne miješa u američke izbore


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izlazi iz Bijele kuće poslije sastanka sa američkim predsjednikom Trumpom.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izlazi iz Bijele kuće poslije sastanka sa američkim predsjednikom Trumpom.

Predsednik Donald Tramp upozorio je Rusiju da ne pokušava da se miješa u američke izbore i pozvao je da riješi konflikt sa Ukrajinom, tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, saopšteno je iz Bijele kuće.

Sa Lavrovim je takođe razgovarao američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je poručio da je "neprihvatljivo" bilo koje strano miješanje u američke izbore i upozorio Rusiju i druge da će Trampova administracija zaštititi integritet glasanja.

Pompeo je na konferenciji za novinare sa Lavrovim, s kojim je u State Departmentu između ostalog razgovarao o kontroli naoružanja, Ukrajini, Siriji i Venecueli, rekao da će administracija spriječiti miješanje u izbore.

“Jasno sam stavio do znanja da je to neprihvatljivo i jasno sam Rusiji iznio naša očekivanja. Trampova administracija će uvijek raditi da zaštiti integritet naših izbora", naglasio je Pompeo.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare u Stejt departmentu (Foto: Rojters/Josh Earnest)
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare u Stejt departmentu (Foto: Rojters/Josh Earnest)

Uoči susreta sa predsjednikom Donaldom Trampom u Bijeloj kući, Lavrov je ponovo odbacio optužbe da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Rekao je da je Moskva željela da objavi detalje komunikacije sa Vašingtonom koji bi, kako je naveo, oslobodili Rusiju od optužbi da se miješala u izbore, ali da su Sjedinjenje Države to blokirale.

"Sugerisali smo našim kolegama: da bi se uklonile neosnovane sumnje trebalo bi da objavimo blisku komunikaciju od oktobra 2016. godine do novembra 2017, kako bi sve postalo jasno mnogim ljudima. Nažalost, ova administracija je to odbila da uradi", rekao je Lavrov.

Lavrov je takođe kritikovao "talas sumnji koji je obuzeo Vašington" u vezi sa miješanjem u izbore i ponovio zahtjev da se dokazi za takve aktivnosti predaju Moskvi.

“Sve spekulacije o našem navodnom miješanju u unutrašnje procese u Sjedinjenim Državama su neosnovane. Niko nam nije dao dokaz zato što ne postoji", rekao je ruski šef diplomatije.

“Mislimo da nema grešaka kada je riječ o onome što se dogodilo", naveo je Pompeo komentarišući zaključak da se Kremlj miješao u američke izbore.

U saopštenju Bijele kuće o susretu Trampa i Lavrova, takođe se navodi da je američki lider naglasio svoju podršku efikasnoj globalnoj kontroli naoružanja koja ne uključuje samo Rusiju već i Kinu.

Predsjednik Tramp je pozdravio angažovanje Rusije u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i pozitivne korake koje dvije zemlje mogu da preduzmu a koje se odnose na uhapšene građane. Pozvao je Rusiju da podrži SAD u naporim da spriječe Iran da razvije nuklearno oružje i obezbijede denuklearizaciju Sjeverne Koreje. Prema saopštenju, Tramp i Lavrov takođe su razgovarali o odnosima sa Kinom, a Tramp je naglasio potrebu za poštenom i recipročnom trgovinom sa tom zemljom. Predsjednik je istakao da će bolji odnosi sa Rusijom omogućiti veću trgovinu između dvije zemlje.

Posjeta ruskog šefa diplomatije Vašingtonu, prva od maja 2017. godine, je međutim u sjenci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsjednikovih kritika na račun internog izvještaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je FBI opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Posljednji sastanak američkog lidera i ruskog šefa diplomatije održan je ubrzo nakon što je Tramp otpustio tadašnjeg direktora FBI-aja Džejmsa Komija, a zatim kasnije naveo da je to uradio zbog istrage o Rusiji.

Američki predsjednik je tada bio kritikovan zbog medijskih izvještaja da je ruskim zvaničnicima rekao da je odluka da otpusti Komija "oslobodila velikog pritiska". Tramp je bio optužen i da je tokom sastanka prenio povjerljive informacije o planiranoj operaciji protiv Islamske države. Bijela kuća je odbacila te optužbe.

Tramp je ranije u utorak kritikovao Komijevog zamjenika Kristofera Reja, kojeg je sam izabrao za taj položaj, zato što je bio saglasan sa zaključcima generalnog inspektora Sekretarijata za pravosuđe da istraga o Rusiji nije bila politički motivisana.

Lavrov je u Vašington doputovao poslije posjete Parizu, gdje su se u ponedjeljak sastali ruski i ukrajinski predsednici Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, uz lidere Francuske i Njemačke. Na sastanku je postignut dogovor o oživljavanju mirovnih pregovora o okončanju konflikta u istočnoj Ukrajini i razmjeni svih zatvorenika.

Pompeo je u ponedeljak rekao u intervjuu američkim medijima da je Tramp od njega zatražio da radi na američko-ruskim poslovnim odnosima, a da će sa Lavrovim razgovarati i o kontroli naoružanja.

"Tramp da upozori Lavrova"

Članovi Kongresa su uoči susreta američkog predssednika i ruskog zvaničnika, pozvali Trampa da upozori Lavrova protiv ponovnog miješanja u američke izbore.

Trampov saveznik u Kongresu, republikanski senator Lindzi Grejem, rekao je da bi Tramp "trebalo da ih obavesti da ako urade bilo što kada je riječ o našim izborima 2020. godine, da će njihovi odnosi biti trajno prekinuti".

"Prozovite Rusiju zbog onog što radi u Siriji, pokušajte da ih zaustavite da remete situaciju u Siriji", naveo je Grejem.

Predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma Eliot Engel izrazio je sumnju da će Trampova administracija tražiti da Rusija odgovara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG