Linkovi

Džamije na Novom Zelandu ponovo otvorene poslije terorističkog napada


Vjernici ispred džamije Al Noor na Novom Zelandu
Vjernici ispred džamije Al Noor na Novom Zelandu

Poslije malo više od nedjelju dana dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, u kojima se dogodio teroristički napad, ponovo su otvorene za vjernike.

U džamiji Al Noor, u kojoj je ubijeno 40 od ukupno 50 žrtava, nije bilo fizičkih dokaza da se nedavno dogodio teroristički napad.

"Kada osjetite takvo nasilje i okrutnost na ovako idiličnom, mirnom dijelu svijeta - to vas mnogo pogodi", rekao je jedan od vjernika koji je ponovo došao u džamiju Al Noor.

Među vjernicima je bilo i onih koji su preživjeli teroristički napad, kao i članova porodica žrtava.

Vjernici ispred džamije Al Noor
Vjernici ispred džamije Al Noor

U Christchurchu je održan i Marš ljubavi, u kojem su ljudi šetali u tišini i nosili transparente poput ovog: "Muslimani su dobrodošli, rasisti ne".

U petak je organizovana zajednička sahrana 26 od 50 žrtava. Najmlađa među njima je trogodišnje dete.

​Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern​ pohvaljena je zbog podrške koju je pružila muslimanskoj zajednici poslije masovnog ubistva. Ardern je posjetila porodice žrtava sa maramom na glavi, u znak poštovanja muslimanske tradicije.

Zbog podrške muslimanskoj zajednici, Jacindi Ardern je na Twitteru zahvalio i šeik Mohammed bin Rashid Al Maktou​.

Premijerka Novog Zelanda je najavila i nove zakone kojima će biti zabranjeno posjedovanje poluatomatskog i automatskog oružja.

Za teroristički napad u dvije džamije u Christchurchu optužen je 28-godišnji Australijanac Brenton Tarrant koji se zalaže za superiornost bjelačke rase. On nije želio da prizna krivicu na prvom pojavljivanju pred sudom. Drugi put će se pojaviti na sudu 5. aprila.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG