Linkovi

Nova strategija Pentagona za obranu u kibernetskom prostoru


Zamjenik ministra obrane William Lynn objavljuje novu kibernetsku strategiju Pentagona
Zamjenik ministra obrane William Lynn objavljuje novu kibernetsku strategiju Pentagona

Pentagon napušta pasivnu obranu svojih kompjuterskih mreža i počinje tretirati kibernetski prostor kao "operacijsku domenu" u kojoj obučeno vojno osoblje pruža zaštitu od potencijalnih napada

Američko Ministarstvo obrane prošli je tjedan objavilo svoju strategiju zaštite vojnih kompjuterskih sustava i odgovor na sve veće prijetnje koje dolaze iz kibernetskog prostora.

Pentagon napušta pasivnu obranu svojih kompjuterskih mreža i počinje tretirati kibernetski prostor kao "operacijsku domenu" u kojoj obučeno vojno osoblje pruža zaštitu od potencijalnih napada. U svom govoru na Sveučilištu za nacionalnu obranu u Fort McNairu zamjenik ministra obrane William Lynn je rekao da sve veća ovisnost o informacijskoj tehnologiji praktički jamči da će neprijatelji u budućnosti na meti imati Pentagonovo oslanjanje na kompjuterske mreže za vojne operacije. "Naša je procjena da će napad iz kibernetskog prostora biti značajna komponenta bilo kojeg budućeg sukoba, bez obzira radi li se o velikim zemljama, tzv. odmetnutim zemljama ili terorističkim skupinama".

Gospodin Lynn kaže da već danas postoje oruđa za prekidanje ili ometanje ključnih mreža i za izazivanje fizičkih oštećenja, što dovodi do strateškog pomaka u odgovorima na opasnosti iz kibernetskog prostora koje se neprestano mijenjaju. "Kao rezultat tih prijetnji, tipkanje na tipkovnici u jednoj zemlji može imati efekt na drugom kraju svijetu dok trepnete okom. U dvadeset i prvom stoljeću biti i bajtovi mogu biti opasni koliko i metci i bombe".

William Lynn je otkrio da je ranije ove godine jedna strana obavještajna služba ukrala 24 tisuće datoteka od jednog kontraktora koji radi na razvojnim sustavima za američke oružane snage. Rekao je da se iza te krađe nalazi jedna zemlja, ali ju je odbio identificirati. Prema novom pilot programu, Pentagon dijeli povjerljive obavještajne informacije o prijetnjama s manjim brojem privatnih kompanija kako bi im se pomoglo da detektiraju i blokiraju opasne aktivnosti. Strategija koju je naznačio gospodin Lynn više je okrenuta prema defanzivnim mjerama negoli ofenzivnim. "Daleko od militarizacije kibernetskog prostora, naša strategija osiguravanja mreža pomoći će nam da odvratimo potencijalne vojne napadače od neprijateljskih namjera".

Lynn kaže da je ostvaren značajan napredak u suradnji s privatnim sektorom i drugim agencijama američke vlade, da se ključna infrastruktura učini sigurnijom. Dodao je da Pentagon surađuje sa saveznicima i međunarodnim partnerima kako bi se izgradila kolektivna obrana u kibernetskom prostoru. "Te aktivne mjere obrane koriste senzore, software i elektronske potpise kako bi se otkrilo i zaustavilo opasni program prije negoli ima efekt na naše operacije, tako da mu se jednostavno onemogući napad".

Zamjenik američkog ministra obrane William Lynn kaže da nije jasno koliku je štetu digitalni lopovluk nanio američkoj ekonomskoj konkurentnosti i nacionalnoj sigurnosti, međutim, dodao je da nedavne procjene govore o kumulativnim gubicima od preko bilijun dolara.

XS
SM
MD
LG