Linkovi

Cyber kampanje dezinformacija, povezane sa Rusijom, ciljaju Olimpijadu i izbore u Francuskoj


FILE - People use their smartphones near the Olympic rings displayed on the Eiffel Tower in Paris, June 7, 2024.
FILE - People use their smartphones near the Olympic rings displayed on the Eiffel Tower in Paris, June 7, 2024.

Fotografije krvavo crvenih ruku na spomeniku holokaustu. Kovčezi na Ajfelovom tornju. Lažna regrutacija francuske vojske koja poziva vojnike u Ukrajinu i francuske novinske stranice koje su vjerovatno registrovane na opskurnoj pacifičkoj teritoriji, sa 15.000 stanovnika.

Svi su dio kampanja dezinformacija koje su organizirane iz Rusije i usmjerene na Francusku, prema francuskim zvaničnicima i stručnjacima za cyber sigurnost u Evropi i Sjedinjenim Državama. Francuski zakonodavni izbori i Olimpijske igre u Parizu doveli su ih u preopterećenje.

Više od desetak izvještaja objavljenih u protekloj godini ukazuje na intenziviranje napora Rusije da potkopa Francusku, posebno predstojeće Igre, i predsjednika Emmanuela Macrona, koji je jedan od najglasnijih pristalica Ukrajine u Evropi.

Ruske kampanje koje siju antifrancuske dezinformacije počele su na internetu početkom ljeta 2023., ali su prvi put postale opipljive u oktobru, kada je više od 1.000 botova povezanih s Rusijom prenijelo fotografije sa grafitima Davidovih zvijezda u Parizu i njegovim predgrađima.

U izvještaju francuske obavještajne službe navodi se da je ruska obavještajna agencija FSB naredila označavanje, kao i naknadno vandalsko uništavanje spomenika onima koji su pomogli u spašavanju Jevreja od Holokausta.

Fotografije sa svakog događaja su proširene na društvenim mrežama lažnim nalozima povezanim sa ruskim dezinformacionim sajtom RRN, prema stručnjacima za cyber sigurnost. Rusija negira bilo kakve takve kampanje. Izvještaj francuske obavještajne službe kaže da je RRN dio veće operacije koju je orkestrirao Sergej Kirijenko, visoki zvaničnik Kremlja.

"Ovo morate posmatrati kao ekosistem", rekao je francuski vojni zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman da otkrije informacije o ruskim naporima. "To je hibridna strategija."

Oznake i vandalizam nisu imali direktnu vezu sa ruskim ratom u Ukrajini, ali su izazvali snažnu reakciju francuske političke klase, sa osudama u zakonodavstvu i javnom debatom. Antisemitski napadi su u porastu u Francuskoj, a rat u Gazi se pokazao kao razlog za podjele.

Davidove zvijezde mogu se tumačiti ili kao podrška Izraelu ili kao opozicija. Učinak je bio da posije podjelu i nelagodu. Naročito su se francuski Jevreji našli nesvjesno gurnuti u političku borbu uprkos tome što, sa samo 500.000 ljudi, čine mali dio francuske populacije.

U martu, neposredno nakon što je Macron razgovarao o mogućnosti mobilizacije francuske vojske u Ukrajini, pokrenuta je lažna akcija regrutacije za francusku vojsku u Ukrajini, što je izazvalo niz postova na ruskom i francuskom Telegram kanalima koji su otkriveni na ruskom i bjeloruski mediji, prema zasebnom izvještaju francuske vlade u koji je uvid imao The Associated Press. 1. juna ispred Ajfelovog tornja pojavili su se kovčezi sa natpisom "Francuski vojnici u Ukrajini".

Veći pokušaji dezinformisanja pokazuju malo pažnje u Francuskoj, ali je ruska publika možda bila prava meta, rekli su zvaničnici, pokazujući da je ruski rat u Ukrajini, kako je rekao Putin, zaista rat sa Zapadom.

Muškarac prolazi pored Davidovih zvijezda iscrtanih na zidu u Parizu, 31. oktobra 2023.
Muškarac prolazi pored Davidovih zvijezda iscrtanih na zidu u Parizu, 31. oktobra 2023.

Među širim ciljevima, rekao je francuski vojni zvaničnik, bio je dugoročan i stalan napor da se posija društveni razdor, nagriza vjera u medije i demokratske vlade, potkopa NATO i oslabi podrška Zapada Ukrajini. Omalovažavanje Olimpijskih igara, koje su većini ruskih sportista zabranjene, predstavlja bonus, prema francuskim zvaničnicima koji prate sve oštrije postove koji upozoravaju na neminovne nemire uoči Igara.

Dana 9. juna, francuski krajnje desničarski Nacionalni skup srušio je Macronovu stranku na izborima za Evropski parlament. Stranka je kroz istoriju bila bliska Rusiji: jedna od njenih vodećih ličnosti, Marine Le Pen, godinama je gajila veze s Putinom i podržavala rusku ilegalnu aneksiju Krima od Ukrajine 2014. A njen vodeći kandidat za premijera Jordan Bardella je rekao je da se protivi slanju oružja dugog dometa u Kijev.

U više od 4.400 postova koje je od sredine novembra prikupio antibot4navalny, kolektiv koji analizira ponašanje ruskih botova, preovladavali su oni koji ciljaju na publiku u Francuskoj i Njemačkoj. Broj nedeljnih objava kretao se od 100 do 200 osim u sedmici od 5. maja, kada je pao blizu nule, pokazuju podaci. Ta sedmica je, kako to biva, bila praznik u Rusiji.

Mnogi postovi preusmjeravaju ili na RRN ili na stranice koje izgledaju identično velikim francuskim medijima, ali sa promijenjenim domenom — i sadržajem. Najmanje dvije od novijih preslikanih lokacija registrovane su u Wallis i Futuna, teritoriju francuskog Pacifika 10 vremenskih zona od Pariza. Klik na vrh lažne stranice preusmjerava natrag na same web stranice s vijestima kako bi se dobio utisak autentičnosti. Druge objave preusmjeravaju na originalne stranice koje kontrolira sama kampanja, nazvane Doppelganger.

Preusmjeravanja su pomjerila fokus na evropske izbore i nastavljena nakon što je Macron raspisao iznenadne parlamentarne izbore sa samo tri sedmice do kraja. Tri četvrtine postova iz sedmice uoči parlamentarnog glasanja 30. juna u prvom krugu, koji su bili usmjereni prema francuskoj publici, bili su fokusirani ili na kritiku Makrona ili na jačanje nacionalnog skupa, otkrio je antibot4navalny u podacima koje je podijelio sa Associated Pressom.

Jedna objava na lažnoj stranici navodno je iz Le Pointa, časopisa o aktuelnim pitanjima, i francuske novinske agencije AFP, kritizirajući Makrona.

"Naši lideri nemaju pojma kako obični Francuzi žive, ali su spremni da unište Francusku u ime pomoći Ukrajini", stajalo je u naslovu od 25. juna.

Još jedan sajt je lažno tvrdio da je iz Macronove stranke, nudeći da plati 100 eura za glas za njega - i povezujući se na pravi sajt stranke. I još jedan je nenamjerno ostavio generativnu umjetnu inteligenciju pozivajući na prepisivanje članka "zauzevši konzervativan stav protiv liberalne politike Macronove administracije", prema prošlosedmičnim nalazima Insikt grupe, odjela za istraživanje prijetnji konsultantske kuće za cyber sigurnost Recorded Future.

Automatski skraćuju, šalju tekst AI-u i traže od AI da unese pristrasnost u članak i prepiše ga“, rekao je Clément Briens, analitičar za Recorded Future.

Briens je rekao da su metrički alati ugrađeni u web stranicu vjerovatno namijenjeni da dokažu da su kampanje bile dobro potrošen novac za "onoga ko vrši isplate za ove operacije".

Francuski vladin nadzornik cyber sigurnosti, Viginum, objavio je više izvještaja od juna 2023. godine, ističući ruske napore da siju podjele u Francuskoj i drugdje. To je bilo otprilike u vrijeme kada su pro-kremljanski Telegram feedovi počeli promovirati Olimpijada je pala – cijeli lažni Netflix film sa glasom generiranim umjetnom inteligencijom nalik Tomu Cruiseu koji je kritizirao Međunarodni olimpijski komitet, prema Microsoftovom centru za analizu prijetnji.

Microsoft je rekao da ova kampanja, koju je nazvao Oluja-1679, raspiruje strah od nasilja na Igrama i prošle jeseni je distribuirao digitalno generisane fotografije koje se, između ostalog, odnose na napade na izraelske sportiste na Olimpijskim igrama 1972. godine.

Najnoviji napor, koji je započeo neposredno nakon prvog kruga izbora 30. juna, spaja strahove od nasilja vezano za Olimpijadu i rizik od protesta nakon odlučujućeg drugog kruga, utvrdio je antibot4navalny. Viginum je u utorak objavio novi izvještaj sa detaljima o rizicima koji predstoje za Igre - ne zbog nasilja, već zbog dezinformacija.

"Kampanje manipulacije digitalnim informacijama postale su pravi instrument destabilizacije demokratija", rekao je Viginum. "Ovaj globalni događaj pružit će neopisivu informativnu izloženost zlonamjernim stranim akterima." Riječ Rusija se nigde ne pojavljuje.

Baptiste Robert, francuski stručnjak za cyber sigurnost koji se neuspješno kandidirao kao centrista na parlamentarnim izborima, pozvao je svoju vladu - a posebno zakonodavce - da se pripreme za digitalne prijetnje koje dolaze.

"Ovo je globalna politika Rusije: oni zaista žele da gurnu ljude u krajnosti", rekao je on prije glasanja u prvom krugu. "Trenutno radi savršeno."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG