Linkovi

Kuba: Otvaranje američke politike prema Havani će samo biti od koristi za vladu, a ne kubanski narod


Kubanske vlasti i dalje hapse aktiviste koji pozivaju na slobodu izražavanja
Kubanske vlasti i dalje hapse aktiviste koji pozivaju na slobodu izražavanja

Kubanski disidenti kažu da hapšenje aktivista od strane kubanskih vlasti prošle sedmice pokazuje neuspjeh nedavne odluke američkog predsjednika Baracka Obame da ponovo uspostavi diplomatske odnose sa tom komunističkom zemljom, te da ukine neka od ograničenja na putovanje i trgovinu. Kako izvještava Bill Rodgers, Obamina administracija međutim navodi da će nova politika na kraju pomoći promjenama na Kubi.

Kubanske Dame u bijelom zahtijevaju puštanje na slobodu političkih zatvorenika i poboljšanje situacije po pitanju ljudskih prava. Ali one ne vjeruju da će otvaranje politike predsjednika Obame prema Havani donijeti slobodu, kaže liderka te grupe Berta Soler.

Obama misli da će to biti od koristi za kubanski narod, ali to nije slučaj. Otvaranje veza će biti od koristi samo za kubansku vladu, a ne narod, kaže ona.

Disidenti kažu da je hapšenje kubanske umjetnice Tanije Bruguere prošle sedmice primjer kontinuirane represije. Bruguera je zajedno sa još 50-tak osoba uhapšena zbog planiranja događaja na trgu revolucije u Havani kojim bi se pozivalo na slobodu izražavanja. Vlasti su je kasnije pustile, kao i još neke aktiviste. Washington je osudio ta hapšenja. Ali glasnogovornica State departmenta Jen Psaki je jučer stala u odbranu nove politike.

Jedan od razloga zbog kojih smo krenuli sa promjenom politike je jer želimo osnažiti kubanski narod, dati im veće sposobnosti da promoviraju pozitivne promjene u budućnosti. I ključni fokus naši akcija uključuje i kontinuirani snažan fokus na poboljšanje ljudskih prava, jer znamo da je situacija na Kubi po tom pitanju jako loša.

Jen Psaki je priznala da još uvijek nema informacija o puštanju 53 kubanska politička zatvorenika za koje je Havana obećala da će biti oslobođeni nakon što je predsjednik Obama objavio normaliziranje odnosa. Među kritičarima otvaranja veza se nalaze istaknuti američki zakonodavci obje stranke koji kažu da predsjednik Obama nije dobio ništa za uzvrat od Havane u zamjenu za olakšanje ekonomskog embarga koji traje već decenijama, uključujući i omogućavanje američkih telekomunikacijskih investicija. U jednom editorijalu u Washington postu se navodi da je Bruguerino hapšenje dokaz da je predsjednik trebao zahtijevati zaštitu za pro-demokratske aktiviste u zamjenu za njegove ustupke. Ali disidenti na Kubi, kao Elizardo Sanchez, se osjećaju obeshrabrenima.

Ne vidimo nikakav znak da je vlada voljna provesti reforme koje su zemlji potrebne, tako da će se sve nastaviti manje više isto kako je bilo i prethodnih godina, kaže Elizardo Sanchez.

Prvog januara je obilježeno 56 godina otkako je Fidel Castro došao na vlast i započeo kubansku revoluciju. Danas, obični Kubanci čekaju da vide da li će nova američka politika imati ikakvog efekta na njihove svakodnevne živote ili na komunističku vladu te zemlje.

XS
SM
MD
LG