Linkovi

Texas: Stanovnici koji su izgubili gotovo sve u uraganu se po prvi put vraćaju kući


U i oko Houstona još uvijek ima dosta posla, dok se neke obitelji po prvi put vraćaju kući kako bi procijenili štetu koju je uzrokovao uragan Harvey. Novinarka Glasa Amerike Tina Trinh se javlja iz mjesta Crosby u Texasu, oko 40 kilometara sjeverozapadno od Houstona, gdje se sastala sa jednom od obitelji.

Iako je jučer u Sjedinjenim državama bio praznik, Dan rada, obitelj Ceja nije imala vrijeme za odmor.

Popravke, mnogo posla, treba sve iznijeti, sve unijeti i ponovo pokušati vratiti se normalnom životu, kaže kućevlasnica Mary Ceja.

Nakon više od sedmicu dana van svoje kuće, ona i njena obitelj su se upravo po prvi put vratili u svoj dom u Crosbyju u Texasu, kako bi procijenili štetu koju je uzrokovao uragan Harvey.

Sve smo izgubili, sve kućne uređaje, sve unutar kuće, namještaj, mnoge lične stvari, kaže Mary.

Te stvari se sada nalaze na gomili izvan kuće, i uništila ih je poplava. A unutra se već počela stvarati plijesan.

Mary pokazuje dokle je sve bila prodrla voda. Njihov za neko vrijeme odgođen povratak je djelimično uzrok hemijskom fabrikom Arkema koja se nalazi na udaljenosti od manje od jednog kilometra, gdje se jedna prikolica organskog peroksida zapalila i primorala obaveznu evakuaciju obližnjih stanovnika. Izvršni direktor kompanije je uputio izvinjenje.

Efekat evakuacije, kao i uragana Harvey na našu lokaciju u Crosbiju su se samo nadovezali na utjecaj kojeg je to sve imalo na njihove osobne živote. Nadam se da shvataju koliko nam je žao zbog efekta kojeg smo mi imali na njihov život, rekao je Richard Rowe.

Ovdje živimo već 10 godina, i ovo se nikad nije desilo. To je šokantno, kaže Mary.

Sada bi se sve trebalo popraviti i zamijeniti, ali obitelj Ceja se ne želi preseliti.

Ovo je naš dom i nećemo ga napustiti. I nemamo gdje drugo otići, kaže ona.

Obiteljski otirač pred vratima još uvijek stoji i izražava osjećaj sa kojim će i ubuduće dočekivati sve goste, bez obzira na sve nevolje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG