Linkovi

Croatia Summit: EU ostaje otvorena za nove članice iz regije


Premijerka Kosor i američki senator hrvatskog podrijetla Mark Begich
Premijerka Kosor i američki senator hrvatskog podrijetla Mark Begich

Countryman: 'Sve zemlje regije u zadnjih deset godina ostvarile su bitan napredak, osim Bosne i Hercegovine koja je jedini izuzetak'

Hrvatski uspjeh poticaj je zemljama jugoistočne Europe, a EU ostaje otvorena za nove članice iz regije, jedan je od zaključaka 6. Croatia Summita koji je jučer popodne okončan u Dubrovniku. Taj sad već tradicionalni skup, okupio je premijere i visoke političke dužnosnike iz jugoistočne Europe, Mediterana, predstavnike zemalja EU, SAD-a i Kanade, te međunarodnih organizacija

Jučerašnji udarni dana Croatia Summita bio je posvećen raspravi o sigurnosnim prilikama na Mediteranu u svjetlu nemira u sjevernoafričkim zemljama, o daljnjem proširenju EU, te o gospodarskoj suradnji u regiji nakon globalne financijske krize.

Na skupu je sudjelovao američki podtajnik za političke odnose William Burns koji je u svom izlaganju istaknuo kako je način na kojeg Slovenija i Hrvatska rješavaju otvorena pitanja model i za druge zemlje u regiji. Burns je rekao i da se Srbija mora pomiriti sa stvarnošću Kosova te pozdravio impresivne korake koje ta zemlja pod Borisom Tadićem poduzima prema EU.

Sjedinjene Države - rekao je Burns - pozdravljaju pregovore koje su pod pokroviteljstvom EU otpočeli Priština i Beograd. Istaknuo je problem sjevernog Kosova u kojem tinja sukob između Albanaca i Srba, te upozorio da se on ne smije pretvoriti u zamrznuti sukob. Na marginama dubrovačkog summita Burns se sastao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Na Croatia Summitu sudjelovao je i zamjenik pomoćnika američke državne tajnice za Europu i Aziju Thomas Countryman. U briefingu za novinare u kojem je iznio glavne značajke američke politike prema regiji konstatirao je da su sve zemlje regije u zadnjih deset godina ostvarile bitan napredak, osim Bosne i Hercegovine koja je jedini izuzetak. U njoj, upozorio je, već godinama nema političkog napretka i BiH ne samo da gubi priliku za status kandidata za članstvo EU već i povjerenje stranih investitora i partnera, a najgore bi bilo da počne gubiti i povjerenje svojih građana.

Countryman je, u razgovoru s novinarima okupljenim na Croatia Summitu izrazio razočarenje američke administracije činjenicom da se čelnici bosanskohercegovačkih stranaka ni devet mjeseci nakon izbora nisu kadri dogovoriti se oko uspostave vlasti u toj državi, a za to su tvrdi krive sve političke stranke u BiH.

Contryman je pred novinarima izjavio da temelj Daytonskog sporazuma ne smije biti doveden u pitanje. Bosna i Hercegovina, naglasio je, mora biti jedna država s dva sposobna i važna entiteta i tri konstitutivna naroda. To se, ustvrdio je, ne može mijenjati jer je to temelj mira u BIH.

SAD - istaknuo je Countryman - poštuju RS i Milorada Dodika ali neće trpjeti retoriku i odluke parlamenta Republike Srpske koje prijete odcjepljenjem, a nikakvi koraci protiv temelja Daytonskog sporazuma neće uspjeti.

Od Srbije, kazao je Caountryman, SAD očekuju puno, ne samo u suradnji s haaškim sudom i napredak na planu unutarnjih reformi već i napredak u rješavanja spora s Kosovom.

Sve zemlje regije, istaknuo je, imaju perspektivu ulaska u NATO. Makedonija bi mogla ući u NATO kad bi riješila spor s Grkčom oko imena, BiH bi mogla ući u članstvo akcijskog plana za NATO ako riješi neke probleme, a što se tiče ulaska Srbije u NATO, to trenutno iz povijesnih i političkih razloga nije aktualno pitanje. Hoće li i kad će to biti, o tome će rekao je Cantryman odlučiti Beograd, a ne Washington, ili Bruxelles.

Na Croatia Summitu sudjelovao je i američki senator hrvatskog porijekla Mark Begich koji se također sastao s premijerkom Kosor.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Swoboda u Dubrovniku je izjavio da bi Hrvatska mogla potpisati pristupni ugovor s EU u prosincu ove godine, dok je poljski ministar gospodarstva Waldemar Pawlak, čija zemlja do kraja godine predsjedava EU, ponudio da mjesto potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora bude poljski grad Krakow.

Premijerka Kosor koja je na marginama dubrovačkog skupa održala čitav niz bilateralnih susreta, po svršetku skupa konstatirala je da je to do sad najuspješniji Croatia Summit.

XS
SM
MD
LG