Linkovi

Josipović: 'Presuda generalima ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata'


2013年2月27日美國國防部長查克.哈格爾宣誓就職之後,對國防部的軍人和文職人員講話。
2013年2月27日美國國防部長查克.哈格爾宣誓就職之後,對國防部的軍人和文職人員講話。

Na suđenje su utrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka

Haaški sud za ratne zločine osudio je generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora, a generala Mladena Markača na 18 godina. Istovremeno suci su oslobodili generala Ivana Čermaka i naložili njegovo puštanje na slobodu. Gotovina nije proglašen krivim jedino za točku 3 koja podrazumijeva nečovječna djela i prisilno premještanje.

Generali Gotovina i Markač smatraju se krivima za progon kao zločin protiv čovječnosti, deportaciju kao zločin protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja, bezobzirno razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. a posljednji svjedok izveden je 11. lipnja prošle godine. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka (25 za Gotovinu, 19 za Čermaka i 13 za Markača). Sudsko je vijeće pozvalo sedam svojih svjedoka. Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005. kada je uhićen na teritoriju Španjolske, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u ožujku 2004.

Premijerka Jadranka Kosor je rekla kako će hrvatska Vlada kao i do sada činiti sve da poništi ovu prvostupanjsku presudu. Predsjednik Ivo Josipović je rekao da ma koliko bila teška ova presuda ona "ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata, takvo nešto nije ni moguće. 'siguran sam da takvu Hrvatsku podržavaju i branitelji i građani. Očekujem da će u žalbenom postupku presuda biti temeljito preispitana", izjavio je hrvatski predsjednik. Predsjednik najveće oporbene stranke SDP-a Zoran Milanović izjavio je da njegova stranka ne priznaje inkriminaciju udruženog zločinačkog pothvata, za koju se današnjom osuđujućom presudom Haškog suda terete generali, ali i naglasio da generali ne bi dobili visoke kazne da je Hrvatska nakon operacije Oluja funkcionirala kao pravna država.

U priopćenju povodom izricanja kazni, Amnesty International je ocijenio kako one predstavljaju “veliku pobjedu žrtava rata u Hrvatskoj”. Direktor Amnestyja za Europu – Nicola Duckworth – rekao je da presuda predstavlja “prvi korak ka istini i pravdi za mnoge žrtve zločina počinjenih u operaciji Oluja.”

XS
SM
MD
LG