Linkovi

Počela vakcinacija u Srbiji, prvu vakcinu primila premijerka


Premijerka Ana Brnabić prva je primila vakcinu protiv Kovida 19 u Srbiji
Premijerka Ana Brnabić prva je primila vakcinu protiv Kovida 19 u Srbiji

Na institutu "Torlak" u Beogradu vakcinu protiv koronavirusa prva je, pred kamerama, primila premijerka Ana Brnabić. Ona je prethodno potpisala neophodnu dokumentaciju, izmjerena joj je temperatura, a potom je primila vakcinu, prenosi Fonet.

Potom su vakcinu primili ministarka za rad i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. Vakcisani su i profesor Univerziteta u Beogradu u Hajdelbergu Predrag Peško i Vesna Šuljagić, epidemiološkinja sa VMA.

Oni su primili vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech, koja je ujedno i jedina vakcina koju je do sada odobrila Agencija za lijekove Srbije.

Brnabić: Početak kraja pandemije

Premijerka Ana Brnabić je posle primanja vakcine rekla da je ona prva evropska premijerka koja je vakcinisana.

"Danas je dan za osmehe, možda od 6. marta prvi dan kada imamo razlog za osmeh. Danas se obeležava početak kraja pandemije koronavirusa, svakako u Srbiji i Evropi i svetu. Ja sam kao predsednica Vlade osećala obavezu da budem prva koja će primiti vakcinu kako bih pokazala da u vakcinu verujemo i da verujemo u institucije, pre svega mislim na Agenciju za lekove i medicinska sredstva".

Brnabić je najavila da će u narednih 10 dana stići sljedeći kontingent vakcina, a u januaru još veće količine i da će predsjednik Aleksandar Vučić primiti vakcinu iz sljedeće tranše.​

"Dogovor sa predsjedikom je bio da nas dvoje primimo dve različite vakcine, jer u ovom trenutku imamo Fajzer/Biontek, ali očekujemo da u skorije vreme dobijemo vakcine od kineskog proizvođača, a očekujemo i određene količine ruske vakcine Sputknjik V, a sledeće godine ćemo dobiti vakcine Astra Zeneka i Modernine vakcine. Sve vakcine će morati da prođu naše institute. Predsednik će primiti vakcinu u sledećem kontingentu, mislim da ćemo najveću količinu dobiti od kineskog Sinofarma."

Premijerka je najavila da će u Srbiju tokom prvog kvartala 2021. stići oko dva miliona doza vakcina, a da će milion doza stići u januaru.

Danas vakcinacija u gerontološkim centrima u Beogradu i Novom Sadu

Epidemiolog Predrag Kon je nakon vakcinacije kazao da je „ovo veliki dan za Srbiju“, ali da je situacija u bolnicama i dalje vanredna.

"Počinjemo sa kontraofanzivom, počinjemo borbu sa oružjem u ruci, a to je vakcina...Vakcina koja je registrovana kod nas potuno je sigurna i bezbedna, iza toga stoji Agecija za lekove, što je meni lično najvažnije i potvrda sigurnosti u vakcinu”.

Minsitarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je najavila da će tokom dana vakcinu primiti 150 korisnika staračkih domova u Beogradu i 100 u Novom Sadu, te da su tu uključeni i privatni domovi.

Najavila je da će 28 dana pošto prvi korisnici prime vakcinu, u gerontološkim centrima biti organizovane posjete.

U Srbiju je u utorak stigao prvi kontintent od 4.875 doza vakcina.

Sljedeći na redu za vakcinaciju su zdravstveni radnici koji rade u COVID odjeljenjima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG