Linkovi

Sinopharm: Odluka o trećoj dozi vakcine nakon kliničkih ispitivanja


Regulatori i proizvođači vakcina provaravaju da li su potrebne dodatne doze vakcine, imajući u vidu postojanje novih varijanti koronavirusa, zbog čega bi postojeće vakcine mogle imati slabije dejstvo protiv novih sojeva virusa. (REUTERS/Tingshu Wang)
Regulatori i proizvođači vakcina provaravaju da li su potrebne dodatne doze vakcine, imajući u vidu postojanje novih varijanti koronavirusa, zbog čega bi postojeće vakcine mogle imati slabije dejstvo protiv novih sojeva virusa. (REUTERS/Tingshu Wang)

Kineska nacionalna farmaceutska grupa – Sinopharm saopštila je da će biti potrebno da analizira rezultate kliničkih istraživanja treće faze iz inostranstva kako bi procijenila da li bi nakon dvije doze vakcine protiv COVID19 tog proizvođača trebalo da uslijedi još jedna.

Regulatori i proizvođači vakcina provjeravaju da li su potrebne dodatne doze vakcine, imajući u vidu postojanje novih varijanti koronavirusa, zbog čega bi postojeće vakcine mogle imati slabije dejstvo protiv novih sojeva virusa, izvijestila je agencija Reuters.

Dosadašnji preliminarni rezultati pokazali su da dodatna vakcinacija može povećati broj antitijela i njihovu postojanost, kao i sposobnost vakcina da se odupru mutacijama virusa”, izjavio je Čang Ajuntao – potpredsjednik Kineske nacionalne biotehnološke grupe (CNBG) jedne od podružnica Sinopharma, na konferenciji za medije.

Da li je potrebna dodatna doza i kada će se to dogoditi pitanja su na koja bi odgovori trebalo da budu zasnovani na budućim kliničkim istraživanjima treće faze”, rekao je Čang.

Prema njegovim riječima laboratorijska istraživanja sprovode se u vezi sa varijantama virusa otkrivenim u Brazilu i Zimbabveu.

Efekat antitijela izazvan vakcinom Sinovac manji je kada je riječ o varijanti virusa otkrivenoj u Južnoj Africi, dok je u slučaju soja identifikovanog u Britaniji ostao sličan efektu utvrđenom protiv starije vrste virusa nađenog u kineskom gradu Vuhanu, poručio je Gao Kiang predstavnik Sinovaca.

Uvozimo soj iz Brazila kako bismo otpočeli istraživanja dok smo rad na soju iz Južne Afrike već počeli”, rekao je Gao.

Takođe, kompanija je saopštila, da je u Kini testirala treću dozu vakcine koja je učesnicima ispitivanja davana oko osam mjeseci nakon što su revakcinisani.

Rezultati tih istraživanja nisu još objavljeni.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG