Linkovi

NIH: Nema dovoljno dokaza o efikasnosti konvalescentne plazme


FILE - Convalescent plasma from a recovered coronavirus disease patient. (REUTERS/Lindsey Wasson/File Photo)
FILE - Convalescent plasma from a recovered coronavirus disease patient. (REUTERS/Lindsey Wasson/File Photo)

Panel eksperata američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo (National Institutes of Health, NIH) je došao do zaključka kao, uprkos tome što je ova terapija obećavala, trenutno nema dovoljno dokaza da se opravdava upotrebu konvalescentne plazme u terapiji COVID-19.

Konvalescentna (rekonvalescentna) plazma je krvna plazma od ljudi koji su se oporavili od COVID-19 (rekonvalescenata) te sadrži antitijela protiv SARS-CoV-2 i smatralo se da se može koristiti za liječenje oboljelih od ove bolesti, kroz transfuziju.

Dana 23. avgusta američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala je hitno odobrenje za upotrebu konvalescentne plazme u SAD. Najava FDA izazvala je kontroverzu nakon što su povjerenik FDA, Stephen Hahn, američki predsjednik Donald Trump i drugi ponovili tvrdnju o efikasnosti liječenja, da ova terapija smanjuje smrtnost za 35%.

Dr. Stephen Hahn se kasnije izvinio zbog ove izjave.

Panel NIH pregledao je objavljene i neobjavljene dokaze, uključujući one na koje se poziva FDA, i zaključio da "nema dovoljno podataka koji bi preporučili bilo za ili protiv upotrebe konvalescentne plazme za liječenje covid-19".

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG