Linkovi

Coronavirus usmrtio savjetnika iranskog vrhovnog vođe


Član vijeća koje savjetuje iranskog vrhovnog vođu umro u ponedjeljak nakon što se razbolio od novog koronavirusa, javio je državni radio. On je prvi visoki dužnosnik koji se suočio s bolešću koja pogađa više članova rukovodstva Islamske Republike.

Smrt člana Vijeća Mohammada Mirmohammadija nastupila je dok je Iran objavio da je virus ubio 66 ljudi među 1.501 potvrđenih slučajeva u zemlji.

Iran ima najviše smrtnih slučajeva na svijetu nakon Kine, epicentra izbijanja virusa.

Mirmohammadi je umro u bolnici na sjeveru Teherana, javila je državna radio stanica. Imao je 71 godinu.

Vijeće savjetuje vrhovnog vođu ajatolaha Ali Khameneija, te rješava sporove između najvišeg vjerskog funkcionera i parlamenta.

Njegova smrt dolazi nakon što su se i drugi visoki zvaničnici zarazili virusom u Iranu.

Masoumeh Ebtekar
Masoumeh Ebtekar

Među oboljelima je i potpredsjednica Masoumeh Ebtekar, poznatija kao "sestra Marija", glasnogovornica studenata koji su 1979. zauzeli američku ambasadu u Teheranu i izazvali 44-dnevnu krizu talaca, javljaju državni mediji. Takođe bolestan je Iraj Harirchi, šef iranske vladine radne grupe za koronavirus.

Iran je izvijestio o 978 potvrđenih slučajeva novog virusa sa 54 smrtna slučaja od bolesti koju je izazvao. Diljem srednjeg istoka ima preko 1.150 slučajeva novog koronavirusa, od kojih je većina povezana s Iranom.

Stručnjaci brinu da je iranski postotak smrtnih slučajeva od infekcija, oko 5,5%, mnogo veći od ostalih zemalja, sugerirajući da je broj infekcija u Iranu možda mnogo veći nego što to pokazuju trenutne brojke.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG