Linkovi

Psi mogu dobiti novi koronavirus od ljudi, kažu naučnici


Dog Adoptions Spike in US Amid Coronavirus Pandemic
Dog Adoptions Spike in US Amid Coronavirus Pandemic

Studije koje su poredile genome novog koronavirusa kod pasa i njihovih vlasnika pokazale su veliku sličnost između genoma što bi ukazivalo na to da su psi dobili virus od zaraženih vlasnika.

Sredinom marta ove godine, kružila je vijest o slučaju pasa, rase pomeranac, koji su se inficirali virusom SARS-CoV-2 vjerovatno od svojih vlasnika. U to vrijeme se smatralo kako virus ne može preći s čovjeka na životinje, pa tako ni na kućne ljubimce, ali se poslije pokazalo kako mačke, pa i velike mačke poput tigrice Nadie iz zoo-vrta u Bronxu, mogu oboljeti od ove respiratorne infekcije tako što ih zaraze ljudi.​

Prvobitno je smatrano kako stanice pasa imaju znatno manji afinitet prema novom koronavirusu od stanica mačaka, međutim, naučni rad objavljen 14. maja 2020 u časopisu Nature je pokazao kako su genetičke sekvence virusa gotovo identične između virusa nađenih kod ovih pasa i onih izolovanih od članova zaraženih domaćinstava u Hong Kongu. Izravna genomska veza snažno podupire ideju da je infekcija prenesena s vlasnika na pse.

Iako ovaj rad pokazuje da ljudi mogu prenijeti SARS-CoV-2 psima, naučnici kažu kako je vjerovatnost da se to dogodi jako mala. U studiji su samo 2 od 15 ispitivanih pasa iz domaćinstava gdje se pojavio virus i sami imali novi virus.

Još nije jasno da li ovi zaraženi psi mogu zaraziti druge pse, a naučnici kažu kako je mala vjerovatnoća da psi kod kojih je ustanovljeno prisustvo SARS-CoV-2 mogu zaraziti druge ljude.

Također, prema izvještavanju AP-a, a prenosi Glas Amerike​, za mačke zaražene s COVID-19 se u laboratorijskim potvrdilo da mogu zaraziti druge mačke, a da pri tome niti jedna od životinja ne pokazuje simptome bolesti. Ipak, treba imati na umu da je drugačije kada se životinja zarazi u laboratoriju, a drugačije je ponašanje virusa u ne-laboratorijskim uslovima.

Svi oni koji su zabrinuti da li im njihov kućni ljubimac može prenijeti virus, trebali bi koristiti "zdravstvenu higijenu", rekao je stručnjak za viruse Peter Halfmann. „Nemojte ljubiti svoje kućne ljubimce i održavajte površine čiste kako biste smanjili šanse da pokupe virus koje bi životinja mogla širiti, rekao je za AP.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG