Linkovi

Demokrate oštro osuđuju Trumpovu izvršnu naredbu


U medjuvremenu su demokrati u Kongresu oštro osudili Trumpovu izvršnu naredbu o privremenoj zabrani ulaska ljudima iz sedam zemalja sa muslimanskom većinom. Kongresni prosvjed na stepenicama ustavnog suda je došao nakon vikenda prosvjeda ispred Bijele kuće i na aerodromima širom zemlje.

Demokrate u kongresu su se na stepenicama ustavnog suda usprotivile Trumpovoj naredbi, navodeći da oni neće odustati odmah - u prvoj bitki njegovog tek započetog mandata.

Nećemo dozvoliti da nas ova zla naredba učini u manjoj mjeri Amerikancima. Borićemo se sa svim što imamo i u toj borbi ćemo pobijediti, rekao je lider manjine u Senatu Chuck Schumer.

Zakonodavci su se okupili na Capitol Hillu nakon prosvjeda koji su zablokirali cestu od Bijele kuće do zgrade Kongresa, gdje su prosvjedici rekli da zabrana na putovanje ne odražava američke vrile i vrijednosti. Liderka manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi je rekla:

Ono što je predsjednik uradio je neustavno. Zaista, po mišljenju mnogih od nas, to je i nemoralno.

Mnogi demokratski zakonodavci su se pridružili prosvjedima tokom vikenda, i izražavali su svoje mišljenje putem društvenih medija. Šest republikanskih senatora i devet članova zastupničkog doma su otvoreno kritizirali naredbu. Ali većina republikanaca nije izrazila mišljenje , niti su kazali da će zabrana zaista i obezbijediti potrebnu zaštitu nacionalne sigurnosti.

Trumpova izvršna naredba je jednostavno vratila zdrav razum u američku imigracionu politiku, rekao je republikanac Clay Higgins.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Paul Ryan je svojevremeno kritizirao kandidata Trumpa zbog predlaganja zabrane.

Neki od naših najboljih i najvećih saveznika u ovoj borbi i borbi protiv islamskog terorizma su muslimani, rekao je tada Ryan.

On je međutim sada izdao saopćenje u kojem daje podršku nakon što je Trump potpisao naredbu. Nakon što je predsjednik stao u odbranu svoje odluke, Bijela kuća nije popustila ni jučer nakon prvog susreta sa novinarima nakon što je naredba potpisana.

Žao mi je da su neki morali malo duže čekati da udju u zemlju, ali mislim da predsjednik želi biti siguran da se ne dogodi da neko smrtno strada zato što je neka osoba puštena u zemlju kako bi izvela teroristički napad, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Ali, demokrate koje još uvijek boli gubitak na izborima, kažu da će nastaviti borbu i okupljati pristalice koji su već na ulicama i koji i sami izražavaju svoju ljutnju predsjedničkom naredbom.

XS
SM
MD
LG