Linkovi

Vjerska raznolikost- dio današnjeg američkog kongresa


U Washingtonu se piše istorija, sa prvim senatorom Budistom i prvom Hinduskinjom koji je izabrana na državnu funkciju.

Prije pola vijeka, 75% članova kongresa je pripadalo protestantskom krilu kršćanstva. I svi zakonodavci su davali zakletvu na bibliji. Ali stvari su se od tada izmijenile. U Washingtonu se piše istorija, sa prvim senatorom Budistom i prvom Hinduskinjom koji je izabrana na državnu funkciju.

U hramu Sri Siva Vishnu u toku je sat molitve. Sa 17 božanstava, to je jedan od najvećih hramova u zapadnoj hemisferi. Hinduizam je treća najveća religija na svijetu. Ali tek je prošle godine prva pripadnica te vjere izabrana na državnu funkciju u Sjedinjenim državama. To je Tulsi Gabbard sa Havaja.
Siva Subramaniam je osnivač hrama.

Karma je jedna od 3 ili 4 staze koje slijedite do Boga, kaže on.

U prošlosti, kandidati za kongres koji nisu bili protestanti kršćani, nisu imali velike šanse da budu izabrani. Danas je čak u redu i da kandidati nemaju vjeru. Kyrsten Sinema iz Arizone je prva predstavnica u istoriji koja se izjasnila da ne pripada nikakvoj vjeri. A Mazie Hirono je prva koja je budizam donijela u američki senat.

Budizam je način života. Ne morate ići u crkvu, ne morate pjevati. Zato prihvatam budizam kao način da se poštuju misli i vjere drugih ljudi, kaže ona.

Kongresmen, Amerikanac indijskog porijekla, Ami Bera pripada unitarističkoj crkvi, ali se svake nedjelje u svojoj oblasti u Kaliforniji upoznaje sa drugom crkvom. Ove nedjelje je to bila metodistička crkva.

Srž univerzalnog unitarističkog pogleda je da mi vjerujemo u jednog boga, ali ima više staza do njega, kaže Ami Bera.

On je izabrao da kongresnu zakletvu položi na bibliji, Kyrsten Sinema na kopiji američkog ustava, a Tulsi Gabbard na svetom hinduskom tekstu. Kongresmen Andre Carson je to uradio na Kuranu. On je jedan od dva muslimana u kongresu.

Mislim da većina nas podržava odvojenost crkve i države, ali svi mi cijenimo činjenicu da je Amerika pluralističko društvo, društvo koje prihvata sve vjere, i sve etničke grupe, kaže Andre Carson iz Indijane.

Prije 60 godina, kongres je omogućio sobu za molitve unutar zgrade Capitola. Medijima tu nije dozvoljen pristup, samo senatorima i predstavnicima zastupničkog doma. Otac Patrick Conroy je svećenik u zastupničkom domu. Isti stvaratelji ustava koji su zagovarali odvojenost crkve i države su bili ti koji su imenovali i svećenika. Svaki svećenik od 1789 je bio kršćanin, ali otac Conroy kaže:

Molitve koje predvodim su za sve u zastupničkom domu. Za vladu, za našu zemlju i za naš svijet, kaže on.

Analitičari ne vjeruju da će uvođenje veće vjerske raznolikosti izmijeniti način na kojeg zakonodavci glasaju ili način na koji Amerikanci glasaju za svoje predstavnike. Ali to daje obećanje sljedećoj generaciji, koja će odrasti znajući da njihova vjera neće nadsjeniti šansu da služe svojoj zemlji.
XS
SM
MD
LG