Linkovi

Član ratnog kabineta traži raspisivanje izbora u Izraelu


Demonstranti na protestu protiv izraelske vlade i zahtijevaju bezbjedno oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od napada 7. oktobra, u Jerusalimu 31. marta 2024. godine.
Demonstranti na protestu protiv izraelske vlade i zahtijevaju bezbjedno oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od napada 7. oktobra, u Jerusalimu 31. marta 2024. godine.

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz tražio je izbore u septembru, dok se vlada premijera Benjamina Netanyahua suočava sa pritiskom u zemlji i inostranstvu zbog rata u Gazi.

"Moramo da se dogovorimo o datumu izbora u septembru, dok idemo ka godišnjici rata. Određivanje datuma izbora omogućiće nam da nastavimo vojne napore, a istovremeno šaljemo signal građanima Izraela da ćemo uskoro obnoviti njihovo povjerenje u nas", naveo je Gantz u televizijskom obraćanju.

Hiljade Izraelaca izašlo je posljednjih dana na ulice zahtijevajući nove izbore. Mnogi su kritikovali Netanyahua i izrazili bijes zbog načina na koji vlada rješava što su 134 izraelska taoca još zatočena u Gazi šest mjeseci nakon početka rata.

Netanyahu, izraelski premijer sa najdužim stažom, u više navrata je odbacivao ideju o prijevremenim izborima, koje bi, prema anketama javnog mnijenja, izgubio. On je rekao da bi izlazak na izbore usred rata samo bio dobitak za Hamas.

Njegova stranka navela je da Gantz mora da prestane da se bavi sitnom politikom tokom rata.

Gantz, koji je bivši vojni general, pridružio se Netanyahuovoj vladi na početku rata kao gest političkog jedinstva tokom krize. Ankete pokazuju da bi njegova stranka bila prva na svim izborima i da je on favorit za mjesto premijera.

Netanyahu je obećao da će taoce vratiti kući, kao i da uništi Hamas, iako je nejasno kako bi Izrael to mogao da uradi, dok stručnjaci sumnjaju da je to uopšte moguće. Izraelski vazdušni, napadu na kopnu i moru, ubili su više od 32.000 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, i doveli do humanitarne katastrofe.

Istraživanja pokazuju da većina Izraelaca ne odobrava Netanyahuovo vođstvo od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi i uzeto desetine talaca, prema izraelskim podacima.

Ako ostane nepromijenjeno, sljedeće glasanje za parlament je 27. oktobra 2026, prema izraelskoj Centralnoj izbornoj komisiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG