Linkovi

Kina: Islam u snažnom zamahu


Džamija Na Jia Hu, jedna od najstarijih džamija u Kini
Džamija Na Jia Hu, jedna od najstarijih džamija u Kini

U posljednjih tridesetak godina odnos kineskih vlasti prema religiji, pa i muslimanima, je uveliko promijenjen

Prema zvaničnim podacima više od 20 miliona Kineza su po vjeroispovijesti muslimani. Islam je je snažnom zamahu posljednjih decenija, ali je i dalje, kao i druge religije, pod budnom kontrolom kineskih vlasti.

Provincija Ningxia na sjeverozapadu Kine, region sa određenim nivoom autonomije, je područje na kojem žive Hui, najbrojnija kineska muslimanska zajednica.

Na Jia Hu, jedna džamija te zajednice, je među najstarijim džamijama u Kini. Izgrađena je prije više od 500 godina. Tokom kineske kulturne revolucije 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća tadašnje kineske vlasti pokušale su je srušiti. Kineski muslimani su u to vrijeme proganjani, nisu mogli obavljati vjerske obrede, među vjernicima bilo je dosta samoubistava. Ipak:

„Usprotivili smo se rušenju džamije. U njoj je jedno vrijeme prerađivan bakar“ - prisjeća se Na, 74-četvorogodišnji musliman iz obližnjeg sela. On je jedan od 10 miliona Hua, Kineza čiji su pravadni preci arapski i persijski trgovci koji su "Putem svile" stizali u provinciju Ningxia, ostajali tu i zasnivali porodice.

U posljednjih tridesetak godina odnos kineskih vlasti prema religiji, pa i muslimanima, je uveliko promijenjen i kako kaže Na, toliko je dobar da on nema riječi.

Hui su najbrojnija muslimanska populacija u Kini. Po mnogim procjenama vrlo dobro su uklopljeni u ukupnu kinesku zajednicu.

Lu Zhiming, čelnik odbora koji nadzire rad i aktivnosti džamije Na Jia Hu ističe:

„Nakon velikih promjena koje su se desile u muslimanskom svijetu Kina je uvela sistem nadzora u skladu za kineskim zakonima. I sada više nemamo krupnijih problema, harmoničan smo dio kineskog društva.“

U Kini postoji 10 muslimanskih koledža koje vodi država. Dozvoljeno je i osnivanje nevladinih islamskih instituta. Država još uvijeke određuje standarde studija i kriterije po kojima se postaje imam.

O tome Ma Ping, direktor Islamskog instututa muslimanske zajednice Hui kaže:

„Onaj ko želi biti imam, osim završenog vjerskog studija, mora dobiti i ovlaštenje kineske vlade. Tek nakon toga može biti imam.“

Jedini incident koji su sa vlastima posljednjih godina imali Hui muslimani bio je nedavni sukob prilikom rušenja džamije koju su Hui izgradili bez potrebnih dokumenata i dozvola vlasti provincije Ningxia.
Kina: Islam u snažnom zamahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG