Linkovi

Washington: Festival trešnjinog cvijeta


Festival uključuje niz događaja, od kojih mnogi slave kulturu Japana.

Proslava sto godina japanskih trešanja u Washingtonu je ove sedmice kulminirala punim trešnjinim cvatom i događajima u okviru tradicionalnog godišnjeg festivala koji se trenutno održava.

Trešnjin cvijet je ove godine doista spektakularan. Aarti Kabade sa prijateljima uživa u svom prvom festivalu trešnjinog cvijeta.

Zaista uživamo. Boje su divne.

Ovogodišnji festival označava 100-tu godišnjicu sađenja prvih stabala koje je Washingtonu poklonio gradonačelnik Tokija, kao znak prijateljstva između Japana i Sjedinjenih država. Nešto više od 100 od prvobitnih 3 hiljade stabala je preživjelo. Ostatak je ponovo poklonila japanska vlada ili su nove sadnice izrasle iz genetske linije orginalnih stabala. Anne Ullberg je prije šest godina došla u Sjedinjene države iz Francuske. Ona kaže da je sretna da može vidjeti više japanskih turista u Washingtonu, godinu dana nakon zemljotresa i tsunamija koji su devastirali japansku obalu.

Mislim da će ova godina biti ljepša nego ikada, jer su neki sada u mogućnosti da se vrate, kaže Anne.

Festival uključuje niz događaja, od kojih mnogi slave kulturu Japana. U Nacionalnom muzeju graditeljstva u Washingtonu, plesna grupa Shizumi Kodomo promovira ples kao međunarodni jezik. Grupu je započela plesačica Shizumi Shigeto Manale, koja kombinira japanske pokrete sa različitim vrstama američkog plesa.

S obzirom da sam u Americi, želim biti amerikanizirana, i razvila sam mješavinu američko-japanskog plesa, kaže ona.

Među ostalim aktivnostima tu su i prilika da obučete tradicionalnu japansku odjeću koja je došla iz Nacionalnog dječjeg muzeja u Washingtonu. Glasnogovornica Lisa Marie Ryder kaže da se predstavnici muzeja nadaju da će se i djeca zainteresirati za japansku kulturu.

Jedan od načina da se to uradi je osjetiti i dotaknuti ove tradicionalne predmete, i nadamo se da ćemo ih zainteresirati da nauče nešto o japanu i svijetu koji ih okružuje, kaže gospođa Ryder.

Festival djeci nudi i aktivnosti tokom kojih uče umjetnost koja odražava japansku kulturu. Filipina Judytte Purdy pomaže svojoj kćerki da napravi lutku.

Ovo mi je prvi put da pravim ovako nešto, kaže ona.

Katelyn Hinkel se također zabavlja sa drugačijim projektom.

Dok ljepite kokice, to zaista izgleda kao drvo trešnjinog cvijeta.

Festival traje do aprila, i njime se naglašava kontinuiran prijateljski odnos između Sjedinjenih država i Japana.

XS
SM
MD
LG