Linkovi

Četiri ključne izborne trke u Wisconsinu i Minnesoti pred kongresne izbore


Kandidat za republikanskog guvernera Wisconsina Tim Michels, govori dok ga bivši predsjednik SAD Donald Trump posmatra tokom mitinga u Wisconsinu, 5. augusta 2022.
Kandidat za republikanskog guvernera Wisconsina Tim Michels, govori dok ga bivši predsjednik SAD Donald Trump posmatra tokom mitinga u Wisconsinu, 5. augusta 2022.

Birači u državama, među kojima su i Wisconsin i Minnesota, birali su kandidate za Kongres SAD i druge funkcije u utorak na stranačkim izborima, što je bio još jedan test uticaja Donalda Trumpa u Republikanskoj partiji, uoči izbora za Kongres na sredini predsjedničkog mandata - 8. novembra.

Connecticut i Vermont također su održali takmičenja za nominacije, dok je Minnesota održala specijalne izbore za svoj upražnjeni 1. kongresni okrug.

Slijede četiri ključne trke:

Izbori za republikanskog kandidata za guvernera Wisconsina

U završnici trke za nominaciju za republikanskog kandidata za guvernera Wisconsina to je postala još jedna bitka između Trumpa i njegovog bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea.

Trump je u junu podržao vlasnika građevinske kompanije Tima Michelsija prokrenuo trku u kojoj je do tada vodila bivša zamjenica guverenera Rebecca Kleefisch, koju je Pence podržao u julu.

Michels je u utorak pobedio Kleefisch, prema kompaniji za istraživanje javnog mnijenja Edison Research. Bila je to treća ovogodišnja trka visokog profila u kojoj su Pence i Trump podržali različite kandidate.

U prethodnim takmičenjima, guverner Georgije kojeg je podržavao Pence Brian Kemp osvojio je stranačku nominaciju za svoju kandidaturu za reizbor, dok je Kari Lake, bivša voditeljica vijesti, koju podržava Trump, osvojila republikansku nominaciju u trci za guvernera Arizone.

Pence, koji kao i Trump razmišlja da se kandiduje za predsjednika 2024. godine, nedavno se ogradio od Trumpovih ponovljenih lažnih tvrdnji da su izbori 2020. pokradeni.

Demokratski primarni izbori za senatora u Wisconsinu

U trci da bi dobila priliku da izazove republikanskog senatora Rona Johnsona, zamenica guvernera Wisconsina Mandela Barnes, progresivna političarka koju podržava američka senatorka Elizabeth Warren, lako je osvojila nominaciju demokrata pošto je njen vodeći rival, umjereni demokrata, ispao iz trke krajem jula.

Fokus se sada pomjera na sposobnost Barnesove da se dopadne umjerenim glasačima u trci protiv Johnsona, što bi mogla da bude jedna od najneizvjesnijih trka za Senat u novembru, koja b i ujedno mogla da ima i najveće posljedice po ishod u tom domu Kongresa.

Republikanski primarni izbori za guvernera Minnesote

Bivši senator savezne države Minnesota Scott Jensen, koji je obećao da će pokušati da zabrani većinu abortusa u državi, osvojio je nominaciju Republikanske stranke u trci za guvernera.

Uprkos tome što je Vrhovni sud SAD poništio slučaj Roe protiv Wadea, abortus je prema državnom zakonu i dalje legalan u Minnesoti. Jensen je nedavno rekao da podržava pravo na abortus u slučajevima silovanja ili incesta.

Jensen, ljekar koji je doveo u sumnju ozbiljnost Covida, suočiće se u novembru sa demokratskim guvernerom Timom Walzom, koji se smatra potencijalno ranjivim na izborima.

Vanredni izbori za Kongres u Minnesoti

Demokrate se suočavaju sa teškim zadatkom da osvoje mjesto u Predstavničkom domu SAD koje je ostalo upražnjeno kada je u februaru preminuo republikanski kongresmen Jim Hegedorn.

Uoči vanrednih izbora u utorak, republikanac Brsd Finsted, bivši zvaničnik za poljoprivredu u Trumpovoj administraciji, bio je ispred demokrate Jeffa Ettingera sa 46 odsto prema 38 odsto, prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja koje je posljednje nedjelje jula sproveo Survey USA.

Politički posmatrači kažu da bi trka mogla da bude nezivjesna pošto je Ettinger, bivši izvršni direktor prehrambene kompanije Hormel Foods, vrlo rano uložio velika sredstva u televizijske oglase tvrdeći da ga njegovo poslovno iskustvo čini pravom osobom da riješi problem u vezi sa nekontrolisanim povećanjem cijena hrane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG