Linkovi

Centralna banka SAD nagovijestila sporiji tempo u podizanju kamatnih stopa


Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell
Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell

Američka centralna banka mogla bi da smanji tempo povećanja kamatnih stopa "već u decembru" , izjavio je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u srijedu.

On je upozorio da je borba protiv inflacije daleko od kraja i da ključna pitanja ostaju bez odgovora, uključujući do kog nivoa će stope morati da se podižu, i koliko će dugo takvo stanje trajati.

"Ima smisla da umjerenije podižemo kamatne stope dok se bližimo nivou potrebnom za obaranje inflacije. Trenutak da se uspori tempo podizanja stopa možda će biti već naš decembarski sastanak", rekao je Powell u govoru u Institutu Brookings u Washingtonu.

Iako šef Federalnih rezervi nije naveo na kom nivou će banka prestati da podiže svoje kamatne stope, Powell je rekao da će ta granica vjerovatno biti "nešto viša" od 4,6 odsto koju je banka navela u svojim septembarskim projekcijama.

On je rekao da će rješavanje problema inflacije "zahtijevati održavanje politike na restriktivnom nivou neko vrijeme", što je komentar za koji se činilo da je suprotan tržišnim oečkivanjama da bi američka Centralna banka mogla da počne da smanjuje stope sljedeće godine, kako se ekonomija bude usporavala.

"Ostaćemo na kursu dok se posao ne završi," istakao je Powell, napominjući da iako neki podaci ukazuju na usporavanje inflacije sljedeće godine, "predstoji nam dug put u obnavljanju stabilnosti cijena... Uprkos strožijoj politici i sporijem rastu tokom prošle godine, nismo vidjeli jasan napredak u usporavanju inflacije."

Odgovor Federalnih rezervi na najbrži rast inflacije u poslednjih 40 godina bio je podjednako naglo povećanje kamatnih stopa. Sa povećanjem od pola procenta koji se očekuje na sastanku 13 i 14. decembra, Centralna banka će ukupno podići svoju osnovnu kamatnu stopu sa skoro nule u martu, na raspon od 4,25-4,50 odsto, što je najbrža promjena stope od kako se nekadašnjii predsjednik FED-a, Pauol Volcker borio sa još gorim rastom cijena prije više decenija.

Zbog toga su poskupile rate kredita za kuće, i drugi krediti za potrošače i preduzeća.

Mjere nisu imale značajniji uticaj na američko tržište rada, gdje je trenutna stopa nezaposlenosti od 3,7 odsto navela neke tvorce finansijske politike da zaključe da smiju da podižu stope bez velikog rizika.

Međutim, nisu imale ni ubjedljiv uticaj na inflaciju, do sad, zbog toga je ostalo otvoreno pitanje koliko će još Centralna banka morati da podiže stope da bi dostigla granicu potrebnu za usporavanje ekonomije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG