Linkovi

Centralna banka BiH uplatila novac MMF-a entitetima


Bosnia and Herzegovina--Central Bank of Bosnia and Herzegovina-- Sarajevo during the COVID19 pandemic, 14 April 2020.
Bosnia and Herzegovina--Central Bank of Bosnia and Herzegovina-- Sarajevo during the COVID19 pandemic, 14 April 2020.

Centralna banka Bosne i Hecegovine uplatila je novac od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na račune entitetskih ministarstava finansija, Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS), potvrđeno je iz Centralne banke BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jednoglasno je na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BIH usvojena odluka o raspodjeli sredstava MMF-a u iznosu od oko 333 miliona eura, saopćio je danas Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Kako je pojasnio ministar, novac će biti raspoređen na sljedeći način: 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih deset kantona, 37.5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt.

„Otplatu duga vrše entiteti i Brčko Distrikt”, dodao je Bevanda.

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve spremno za raspodjelu sredstava ukoliko Vijeće ministara BiH, kako je najavljeno na sjednici zakazanoj za 15 časova, usvoji odluku o raspodjeli sredstava između entiteta i Brčko distrikta i dostavi je CBBiH.

Iz Ministarstva finansija potvrđeno je za RSE da je ministar Vjekoslav Bevanda zatražio da se u dnevni red ponovo uvrsti Odluka o raspodjeli sredstava. Ukoliko se odluka usvoji, Centralna banka BiH bi mogla dati zeleno svjetlo za raspodjelu sredstava čim joj odluka bude dostavljena, ranije je za RSE pojasnio guverner CBBiH Senad Softić.

Odluka o raspodjeli sredstava o kojoj su se izjašnjavali ministri nije usvojena jer za nju nisu glasali zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić i ministar odbrane Sifet Podžić, navodeći da drugačija u odnosu na pismo namjere poslano MMF-u, jer se u odluci pominju i kantoni, a u pismu namjere samo entiteti i Brčko Distrikt.

Predstavnici međunarodne zajednice okarakterizirali su nemogućnost raspodjele novca koji je uplaćen BiH 23. aprila, do danas, kao političku igru u kojoj politički akteri nisu vodili računa o građanima.

U Međunarodnom monetarnom fondu razumiju da je raspodjela novca za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini politički problem, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

"Međunarodni monetarni fond je osigurao novčanu pomoć u rekordnom roku, kako bi bila ublažena najveća kriza, vjerovatno u historiji, a opet nakon mjesec dana novac doznačen BiH čeka na računima u Centralnoj banci BiH. To je neprihvatljiva situacija", navodi Jewell.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH za RSE kaže kako je pri samom odobravanju sredstava postojao dogovor o tome kako će novac biti podijeljen.

"U pismu namjere vlasti BiH su navele kako će novac biti podijeljen entitetima i Brčko Distriktu. Pismo namjere odobrilo je Fiskalno vijeće. Potpisan je i memorandum o razumijevanju koji je potpisan i koji također regulira podjelu sredstava", kazao je i Jewell.

"Ne razumijemo do kraja", kaže Jewell, "prirodu političkog problema, ali znamo da guverner Centralne banke kaže da ne može nastaviti s podjelom novca bez odluke koju će donijeti Vijeće ministara BiH".

Iz Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a u BiH upozorili su u četvrtak (28. maja) političare u BiH da "bez odlaganja trebaju odblokirati sredstva MMF-a za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19".

Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD podsjetili su da su još 11. aprila bili domaćini sastanka s političkim predstavnicima, da bi se uklonile političke blokade i počelo rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

"Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 miliona eura iz Instrumenta za brzo finansiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo. Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci", navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU i Ambasade SAD od četvrtka (28. maja).

Za EU i SAD, kako su naveli, rješenje situacije sa blokiranim sredstvima MMF-a je jednostavno.

"Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti", podcrtano je u saopštenju.

Sjednica Vijeća ministara počinje 2. juna u 15 sati, a Odluka o raspodjeli sredstava od MMF-a je 17. tačka dnevnog reda.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG