Linkovi

Čavara donio odluku o imenovaju sudija Ustavnog suda FBiH


Predsjednik FBiH Marinko Čavara
Predsjednik FBiH Marinko Čavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio je danas odluku o imenovaju sudija Ustavnog suda FBiH nakon što je prije tri godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće dostavilo listu kandidata.

Na poziciju sudija Ustavnog suda FBiH imenovani su: Dubravko Čampara, Mirko Miličević, Ajša Softić i Branimir Orašanin.

Imenovanje potvrditi Parlament FBiH.

Prethodno je visoki predstavnik Christhian Schmidt pozvao na imenovanje sudija. Prilikom nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH krajem prošlog mjeseca, Schmidt se osvrnuo i na imenovanje sudija Ustavnog suda BiH, rekavši kako su političke blokade neprihvatljive.

Čavara, kadar HDZ-a, našao se pod američkim sankcijama u junu ove godine, zajedno sa ministrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem.

„Marinko Čavara i Alen Šeranić slijedili su etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine”, rekao je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD, prilikom objavljivanja sankcija.

U obrazloženju se dalje navodi kako Čavara odbija da imenuje sudije Ustavnog suda FBiH od 2019. godine. Reagujući na izrečene sankcije, Čavara je rekao kako su te optužbe neistinite i tendeziocne.

Sankcije podrazumijevaju zamrzavanje imovine sankcionisanih osoba, dok se američkim državljanima zabranjuju transakcije koje obuhvataju bilo koju imovinu ili udio u imovini sankcionisanih osoba.

XS
SM
MD
LG