Linkovi

BiH: Povratnik iz Sirije priznao ratovanje na strani terorista. Osuđen na 3 godine zatvora


Adnan Ćatić u sudnici
Adnan Ćatić u sudnici

Prema informacijama Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Adnan Ćatić priznao je krivicu za nezakonito učešće u ratu na strani terorističkih grupa u Siriji. Sporazumom je omogućio kaznu od 3 godine zatvora.

Presuda je izrečena nakon što je prihvaćen sporazum o priznaju krivnje koji su Ćatić i njegov branilac sklopili s Državnim tužilaštvom.

Ćatić je proglašen krivim jer je 1. jula 2013. sa aerodroma u Sarajevu napustio BiH i otišao u Tursku, a zatim ilegalno prešao na teritoriju Sirije, gdje se priključio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra“, u kojoj je prošao vojne obuke te postao snajperista ove terorističke grupe i učestvovao u borbama protiv legalne vojske Sirije, gdje se zadržao sve do kraja 2021.

Prije izricanja presude, tužilac Dubravko Čampara je naveo da je za Ćatićem bila raspisana potjernica te je na osnovu fotografija s Facebooka koje su prikupili pripadnici Federalne uprave policije, utvrđeno da je bio na sirijskom ratištu.

Mi smo vidjeli da se radi o čovjeku koji je potpuno deradikaliziran i da ne postoji opasnost da bi ponovo mogao počiniti krivično djelo za koje se tereti. Smatramo da je predviđena kazna zatvora adekvatna“, rekao je Čampara te dodao da je na ovaj način sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom potpisalo oko 45 osoba.

Tužilac je kazao da se na ovaj način postiže specijalna i generalna prevencija, te da bi ovaj sporazuma mogao uticati na državljane BiH koji se nalaze na stranim ratištima da se vrate kući, kao i na one koji planiraju otići da ratuju van države. Tužilac je zatražio da Ćatić ostane u pritvoru do upućenja na izdržavanje kazne zatvora, navodeći kao opasnost njegove veze koje je stekao tokom ratovanja u Siriji.

Branilac Senad Dupovac je naveo da je njegov branjenik već pred sudijom za prethodni postupak rekao da se kaje i traži šansu. Naveo je i da je Turska, u kojoj je Ćatić dvije godine boravio i radio građevinske poslove prije povratka kući, članica NATO saveza i deportovala bi ga da su obavještajne službe ove zemlje procijenile da se radi o opasnoj osobi.

Sporazum je u interesu pravde i optuženog“, rekao je Dupovac.

On je zatražio da Ćatić bude oslobođen troškova postupka, budući da je otac dvoje maloljetne djece i nije zaposlen, ne posjeduje transakcijske račune ni nekretnine, te predložio da mu bude određen kućni pritvor.

Kajem se zbog svog postupka. Volio bih da mi društvo pruži još jednu šansu zbog djece koje imam“, rekao je Ćatić. On je rekao da nema motiva da bježi, te zamolio Sud da prije upućenja na izdržavanje kazne zatvora boravi kući s porodicom.

Sud je na kraju prihvatio prijedlog Tužilaštva i produžio Ćatiću pritvor do upućenja na izdržavanje kazne, uz obrazloženje da će mu u kaznu biti uračunato vrijeme koje je do sada proveo u pod ovom. Istovremeno, Ćatić je oslobođen troškova postupka.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG