Linkovi

Capital.ba: Poslovna imperija porodice Dodik zarađuje milione


Screenshot članka na Capital.ba
Screenshot članka na Capital.ba

Osam firmi u zvaničnom vlasništvu članova porodice Milorada Dodika u prošloj godini zaradile su oko milion i 165 hiljada KM, piše portal capital.ba. U istom tekstu navodi se da je porodica Dodik nezvanično povezana i sa drugim kompanijama pa je njihov profit višestruko veći.

U tekstu se navodi da je u prošloj godini najbolje poslovala firma "Agro voće" sa dobiti od skoro 400 000 KM.

Capital.ba piše da su podaci navedeni u finansijskim izvještajima u koje je ovaj portal imao uvid.

Među pobrojanim firmama su i restoran "Agape" koji se nalazi na dvije lokacije u Banja Luci, "Interkont - Komerc" firma koja se bavi trgovinom instalacijama, "Fruit - Eco", firma Dodikovog sina Igora koja se bavi trgovinom voćem i povrćem, "Agro - destil" čija su djelatnost alkoholna pića, "Global Liberty" preduzeće za trgovinu građevinskim materijalom, radio "Agape" te kompanija za oglašavanje "Red Box Media".

U svim navedenim firmama vlasnici ili suvlasnici su članovi Dodikove porodice.

Među firmama za koje Capital.ba piše da su nezvanično povezane sa porodicom Dodik su i "Prointer" i televizija ATV iz Banja Luke.

Ime Milorada Dodika je od 2017. na listi osoba koje trpe sankcije američke vlade i to zbog narušavanja dejtonskog mirovnog sporazuma, a što su SAD označile kao destruktivno ponašanje po BiH i njene stanovnike.

Milorad Dodik trenutno obnaša dužnost Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

* Glas Amerike nije mogao potvrditi zvaničnu povezanost Dodikovih sa firmama "Prointer" i "ATV". Prema saznanjima Glasa Amerike član porodice Milorada Dodika više puta je prisustvovao sastancima uprave televizije ATV. Firma "Prointer" osnovana je 2005. godine u Srbiji dok je u Banja Luci registrirana 2015. godine. Od osnivanja ova firma je sa javnim preduzećima u Republici Srpskoj potpisala višemilionske ugovore.

XS
SM
MD
LG