Linkovi

Kaliforniji ide bolje, ali još nije dovoljno dobro


Kaliforniji ide bolje, ali još nije dovoljno dobro
Kaliforniji ide bolje, ali još nije dovoljno dobro

Ekonomska recesija 2008. i 2009. teško je pogodila ekonomiju Kalifornije pa se neki njeni dijelovi još nisu oporavili od tog udarca. Nezaposlenost od 12 posto gotovo je za tri procenta viša od federalnog prosjeka, a tržište kuća i stanova u Californiji jedno je od najslabijih u zemlji. Ali, pojedini dijelovi te najnaseljenije američke države bilježe napredak.

Iako joj je recesija usporila rast, kalifornijska ekonomija još uvijek je ogromna i bila bi osma u svijetu da je Kalifornija samostalna zemlja. Medjunarodna trgovina se oporavlja, a prošle godine je dramatično porasla. Ekonomista Nancy Sidhu, iz Korporacije za ekonomski razvoj okruga Los Angeles, kaže da i visokotehnološki sektor dobro napreduje:

- Nove aplikacije za internet, za mobilne telefone i, naravno, društveni mediji. Takve kompanije - Apple, Google i druge slične njima - otvaraju radna mjesta tragajući za najboljima i najpametnijima.

Maloprodaja se djelimično oporavila od recesije i neki kupci ponovo troše novac. Ali trgovac na veliko, Liang Liang, žali se na skupu nabavku i slabu potražnju. Uvozna kućna dekoracija i turistički suveniri slabo se traže kaže on, a pamučne majice su od januara poskupile za četvrtinu:

- Da, još je loše. Za mene - još uvijek je loše.

Ipak, radnici nalaze privremene poslove - a i profesionalci, kao što su advokati i računovođe, prolaze bolje. I filmska proizvodnja je porasla. Ali kalifornijske firme moraju da se bore sa problemima kao što su zagušenja na putevima, dotrajale pruge i vazduhoplovne i morske luke. Kalifornija je pri dnu spiska američkih država po kvalitetu infrastrukture, kaže ekonomista Susanne Trimbath, koja priprema jednu studiju za Američku privrednu komoru. Ona podsjeća da poljoprivredni proizvodi, bilo sa Zapadne obale ili iz Nebraske, zbog loše infrastrukture često putuju zaobilaznim putevima:

- Sa polja se prevoze kamionima, pa željeznicom do neke luke. U nekim slučajevima idu 800 do 1600 kilometara na jug prije nego što krenu na sjever, zato što nam transportna infrastruktura nije takva kakva bi trebalo da bude da bismo ostali globalno konkurentni.

Analitičari kažu da je najveći problem Kalifornije njeno posustalo tržište nekretnina, koje opterećuje ekonomiju i koje je dovelo do smanjenja prihoda od poreza, što pogađa lokalne vlasti i škole. Međutim, neki investitori u Silikonskoj dolini dobro zaradjuju, pa će više od 6 milijardi dolara neočekivanih prihoda pomoći Kaliforniji da ublaži budžetski deficit. Ipak, državi treba još gotovo 10 milijardi dolara da zatvori rupu u budžetu, pa mnogim državnim službenicima i nastavnicima prijeti otkaz. Ekonomski eksperti se slažu da će pored kratkoročnih rješenja Kaliforniji biti potrebna i ona dugoročna, da bi njena privreda ostala konkurentna.

XS
SM
MD
LG