Linkovi

Čak 60 posto političarki u BiH iskusilo neki oblik nasilja


David Saunders, predstavnik UN Women u BiH
David Saunders, predstavnik UN Women u BiH

David Saunders, predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini (BiH) istakao je kako je 60 posto političarki u državi iskusilo neki oblik nasilja, a skoro pola njih ga je iskusilo baš zato što su žene. Saunders je to istakao na konferenciji “Politika bez nasilja za društvo bez nasilja” koja je održana u Sarajevu.

"Moramo priznati i prepoznati da je nasilje nad ženama u javnom životu ozbiljan problem i da ima ozbiljne posljedice. Žene odlučuju da se ne kandidiraju, povlače se iz javnih nastupa; brišu profile na društvenim mrežama i imaju ozbiljne zdravstvene probleme. U BiH, 60% političarki iskusilo je neki oblik nasilja, a skoro pola njih ga je iskusilo specifično zbog toga što su žene", rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

Saunders dodaje da je potrebno "obezbijediti resurse za promociju i omogućavanje učešća i vodstva žena u političkom i javnom životu, a zajedno ih moramo ohrabriti u tome i insistirati na tome".

Konferencija je imala za cilj da istraži obrasce i iskustva online uznemiravanja i mehanizme reagiranja, kao i dinamiku, izvore i oblike nasilja koji se odvijaju nad ženama koje učestvuju u izbornim i političkim procesima. Učesnici i učesnice također su razgovarali o prevenciji ovih oblika nasilja, pogotovo u kontekstu predstojećih općih izbora 2022. godine.

"Ova konferencija poziva na novu odlučnost u zajedničkom radu na adresiranju nasilja nad ženama u javnom prostoru i u politici. UNDP, zajedno sa UN Women, je ponosan na rad u ovoj oblasti uz podršku Švedske, i vjerujemo da snažna partnerstva i pažnja prema ovom pitanju nikad nisu bili potrebniji", rekla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

"Uklanjanje prepreka za učešće žena u BiH kroz stalnu promociju antidiskriminacijske kulture u političkim partijama, kompanijama, organizacijama i institucijama, kao i prikladnog učešća liderki u medijima, ostaje prioritet za sve nas", dodala je Nedera.

Zaključeno je da je prvi korak u adresiranju rasprostranjenog nasilja nad ženama u javnom i političkom životu priznavanje i imenovanje problema, budući da je u pitanju novo pitanje koje izaziva zabrinutost u demokratijama širom svijeta.

Sankcioniranje nasilja nad ženama u politici mora biti istraženo zbog složenosti virtuelnih prostora i političkih senzibilnosti vezanih za izborne procese u BiH. Učesnici su se složili da u ovom procesu trebaju učestvovati svi relevantni akteri - političke partije, parlamenti, mediji, akademska zajednica i civilno društvo.

Događaj je organiziran od strane UN Women u BiH, u sklopu projekta "Žene na izborima u BiH", koji finansira Švedska, a implementira UNDP u saradnji sa UN Women.

UN Women i UNDP ostaju posvećeni adresiranju ovog pitanja u budućnosti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG