Linkovi

Medjusobna uslovljenost evropske i američke ekonomije


Ekonomija je na prvim stranicama evropskih listova
Ekonomija je na prvim stranicama evropskih listova

Izvještaji o stanju evropske ekonomije izmedju januara i aprila pokazuju znatnu usporenost ekonomskog rasta 17 evropskih zemalja koje koriste Euro kao zajedničku monetu. Ekonomisti kažu da taj slabašan rast u drugom kvartalu ove godine pojačava dužničke probleme zemalja Evropske Unije, ali upozoravaju i na ozbiljne posljedice koje to može imati na američku ekonomiju.

Stalna zabrinutost zbog usporenog rasta evropske ekonomije odrazila se posljednjih dana i na rast vrijednosti dionica na Wall Streetu u New Yorku.

Njemačka, koja se smatra pokretačkom snagom zajednice 17 država euro zone, je u drugom kvartalu zabilježila rast od samo jedne desetine procenta.

Investicijski ekspert Jeffrey Sica kaže da slabašan ekonomski rast u Njemačkoj komplikuje evropski dužnički problem:

"Pitanje je kako će reagirati ekonomski slabije zemlje na taj zastoj njemačke ekonomije. Mislim da će sve slabije mogućnosti bankarskog sistema i evropskih banaka, posebno španskih i italijanskih, postepeno potkopavati te ekonomije."

Jeffrey Sica, Sica Wealth Management
Jeffrey Sica, Sica Wealth Management

Pozivi za većim ekonomskim i političkim jedinstvom koje su jučer uputili njemačka kancelarka Angela Markel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nisu umanjili zabrinutost.

Njemački analitičar Robert Halver kaže da investitori žele da znaju šta će trenutačno poduzeti lideri EU:

"Dugoročni propisi su divna stvar, ali nama trebaju kratkoročna riješenja."

Velike zarade američkih korporacija su dijelimično ublažile zabrinutosti na Wall Streetu. Ali, Jeffrey Sica kaže da Amerikanci ignorišu Evropu i njihove vlastite teškoće:

"Mada je ova zemlje povremeno zahvaćena ignorancijom prema Evropi, što više ljudi shvati medjusobnu uslovljenost evropskih i američkih banaka, veća je vjerovatnoća da će biti veoma zabrinuti."

Robert Halver, Baader Bank
Robert Halver, Baader Bank

Ako se evropska dužnička kriza proširi izvan Grčke i Portugala, analitičari kažu da bi druge visoko zadužene zemlje, kao što su Italija i Španija, mogle imati teškoća u pozajmljivanju novca. Veće kamatne stope mogu voditi bankrotiranju i mogućoj novoj bankovnoj krizi gurajući globalnu ekonomiju u novu recesiju.

Ukoliko evropski lideri ne nadju rješenje dužničke krize, Sica kaže da će financijsko tržište ostatak godine, vjerovatno, ostati u crvenom:

"Mislim da će Evropa ponovo doći u središte pažnje i da će to dodatno usložiti američku ekonomsku usporenost i da će ovo biti teška godina za investitore."

Sve više eksperata pozivaju 17 zemalja članica eurozone da spriječe rast kamata koji je Grčku, Portugal i Irsku doveo pred stečaj. Ali drugi ukazuju da će to takodjer podići kamate na kredite zemljama izvan eurozone.

XS
SM
MD
LG