Linkovi

U središtu spora oko proračuna nalazi se uloga i veličina savezne američke vlade


Harry Reid i John Boehner
Harry Reid i John Boehner

Deseci republikanaca u Zastupničkom domu izabrani su prošle godine uz snažnu podršku Pokreta čajanke koji traži da se zalažu za rezanje potrošnje

Velika politička bitka o vladinoj potrošnji koja se svake godine vodi ovdje u Washingtonu izazvana je ideološkim razlikama dviju glavnih američkih političkih stranaka. Republikanci i demokrati imaju dijametralno suprotne stavove ne samo o veličini središnje vlade, već i o njenoj ulozi.

Politička borba oko proračuna ima svoje korijene u kongresnoj raspravi o spornoj reformi sustava zdravstvene zaštite predsjednika Obame koja je vođena 2009. godine. Predsjednik i njegovi demokratski saveznici u Kongresu prevagnuli su u toj bitci, ali je to po njih imalo negativni efekt jer je naelektriziralo libertarijanske i konzervativne glasače diljem zemlje i dovelo do širokog pokreta poznatog kao Pokret čajanke. Pristaše tog pokreta traže velike rezove u proračunu kao dio cjelokupnog cilja o smanjivanju veličine, opsega i utjecaja savezne vlade. Članovi Pokreta čajanke su strasni i često spremni da se upute na okupljanja u Washington i druga mjesta u zemlji.

Groznica pokreta čajanke pomogla je republikancima da ostvare dobitke na kongresnim izborima u studenome. Sad republikanski zastupnici u Kongresu pokušavaju održati svoju riječ da će učiniti značajne rezove u proračunu sad i u budućnosti. Republikanski kongresnik Paul Ryan predsjedatelj je Odbora za proračun Zastupničkog doma. "Nije riječ o proračunu. Riječ je o cilju. Mi smo tu da pokušamo riješiti probleme ove zemlje".

Deseci republikanaca u Zastupničkom domu izabrani su prošle godine uz snažnu podršku Pokreta čajanke, a simpatizeri tog pokreta u njihovim izbornim jedinicama traže od novih članova Kongresa da se drže čvrste linije što se tiče rezanja potrošnje i da ne postižu kompromis s predsjednikom i demokratima. Alex Brill stručnjak je za Kongres pri Institutu American Enterprise ovdje u Washingtonu. "Mnogo novi članovi Zastupničkog doma nisu došli ovdje da prave kompromise. Došli su ovdje da pobjede i vjeruju da postoji razlika između pobjede i kompromisa".

Taj stav frustrira demokrate koji vjeruju da su već odustali od previše stvari kako bi se postigao kompromis s republikancima i koji smatraju da republikansku većinu u Zastupničkom domu kontrolira Pokret čajanke. O tome se izjasnio i vođa demokratske većine u Senatu Harry Reid. "Nadam se da republikanci rade ono što je ovoj zemlji potrebno, a ne ono za što vjeruju da želi Pokret čajanke".

To predstavlja također i izvor iritiranja za predsjednika Obamu jer bi to kako se postupa u ovoj pat poziciji oko proračuna moglo imati utjecaj na njegove izglede za ponovni izbor sljedeće godine. "Nemamo vremena za igre. Nemamo vremena za osvajanje političkih bodova ili manevriranje ili pozicioniranje – ne kad je riječ o ovome".

Politički stručnjaci kažu da rasprava o proračunu predstavlja sukob ideologija među dvama političkim strankama. Kažu da demokrati vjeruju da Amerikanci imaju koristi od snažne središnje vlade, posebice oni siromašniji. Republikanci uglavnom promatraju saveznu vladu kao preveliku, nematljivu i vrlo često preprekom gospodarskom rastu.

Posljednje zatvaranje savezne vlade dogodilo se 1995. i 1996. godine, a javnost je općenito za to više kritizirala republikance negoli demokrate. Međutim, stručnjaci, uključujući i Petera Browna sa Sveučilišta Quinnipiac, nisu sigurni koju će se stranku okrivljavati ovaj put. "Glasači su uglavnom bili podijeljeni oko toga da li bi zatvaranje savezne vlade bilo dobro ili loše za zemlju. To bi moglo biti neizvjesno i za republikance i za demokrate i za Bijelu kuću".

Prema posljednjoj anketi koju su proveli televizijska mreža NBC i Wall Street Journal, većina demokrata je željela da Kongres postigne kompromis o proračunskim rezovima, dok je većina republikanaca željela da se zastupnici drže svojih zahtjeva za većim rezovima negoli predsjednik i demokrati kažu da su spremni prihvatiti.

XS
SM
MD
LG