Linkovi

Brzi oporavak sveučilišta Tulane nakon uragana Katrine


Brzi oporavak sveučilišta Tulane nakon uragana Katrine
Brzi oporavak sveučilišta Tulane nakon uragana Katrine

I druga sveučilišta u području New Orleansa su angažirana u zajednici, međutim Tulaneova veličina i ugled taj doprinos čine posebno važnim

Kako se ovih dana New Orleans osvrnuo na tragediju koju je grad doživio nakon uragana Katrina, lokalni dužnosnici i čelnici zajednice posebno priznanje odaju ulozi koju je u oporavku grada igrao jedan od gradskih krunskih dragulja – Sveučilište Tulane. Predsjednik ovog sveučilišta Scott Cowen odlučan je u tome da Tulane i dalje ostane angažiran u obnovi grada za kojeg on kaže da je nezamjenjiv.

Sveučilište Tulane baš je bilo započelo jesenski semestar kad je uragan Katrina pogodio New Orleans i poplavio oko 70 posto grada. Mnogi su se tad bojali da će Tulane, jedno od najuglednijih privatnih sveučilišta u zemlji, trebati cijelu godinu da ponovno počne s radom. Međutim, njegov predsjednik Scott Cowen bio je odlučan da što prije vrati nastavnike, osoblje i studente u učionice i Tulane je već bio u punom zamahu za sljedeći semestar. U razgovoru za Glas Amerike, Cowen je rekao kako studenti nisu samo došli na studij, već i da pomognu obnovi pogođenog grada: "Rade kao dragovoljci svake godine, stotine tisuća sati, stotine tisuća sati, na obnovi ovog grada. Imamo praktički u svakom trenutku 200 do 300 sveučilišnog osoblja koji rade na različitim projektima u gradu sa svojim studentima".

Ideja da se studira u gradu gdje možete također obavljati važne poslove za zajednicu sviđa se studentima po cijeloj zemlji koji se upisuju na fakultete. Gospodin Cowen kaže da se prije Katrine oko 18 tisuća studenata prijavljivalo za tisuću 500 mjesta u dodiplomskom programu svaki semestar na Tulaneu. Ove godine primljeno je 44 tisuće prijava, što je najveći broj za bilo od kojeg američkog privatnog sveučilišta. Cowen kaže da je veliki mamac uloga Sveučilišta Tulane u obnovi grada: "Dođite u New Orleans i imat ćete iskustvo New Orleansa. I dalje dobivate prvoklasno obrazovanje na Tulaneu, kao i prije, ali sad je tu i treći element, uključit ćemo vas u rad zajednice na način na koji to druga sveučilišta neće biti u stanju. Dobit ćete zbog toga osjećaj zadovoljstva koji će s vama ostati do kraja života".

I druga sveučilišta u području New Orleansa su angažirana u zajednici, međutim Tulaneova veličina i ugled taj doprinos čine posebno važnim. Povratak oko 11 tisuća studenata i više od tisuću nastavnika i fakultetskog osoblja u tom kritičnom trenutku, tek nekoliko mjeseci nakon Katrine, dao je gradu veliki poticaj u broju stanovnika, novcu i duhu. Scott Cowen kaže da vidi veliki napredak u posljednjih pet godina, posebno u područjima koja su bila problematična i prije Katrine. Na neki način, kaže on, taj je uragan dao New Orleansu priliku da se na ispravan način pozabavi s nekim dugotrajnim problemima: "Činjenica je da smo prije Katrine imali mnoštvo problema. Imali smo probleme sa zdravstvenom zaštitom, probleme s obrazovanjem u javnim školama. Imali smo probleme sa siromašnim četvrtima i nije se postizao nikakav napredak u rješavanju tih konkretnih problema. Kad je oluja došla, dobili smo praktički priliku da okrenemo novi list i bili smo primorani, jer nismo imali drugog izbora, da počnemo razmišljati o novim rješenjima za neke od tih nerješivih problema koje smo imali u gradu".

Mnogi od ovih problema su ostali, prema najnovijem izvješću Institucije Brookings. Razina siromaštva je oko 23 posto, na nacionalnoj razini ona iznosi 13 posto. Velike razlike u plaćama su također problem. Crnci, prema izvješću Brookings, zarađuju 44 posto manje od bijelaca. Stanovanje i dalje predstavlja problem, posebno za siromašne. Prije Katrine mnogi su ljudi živjeli u kućama i stanovima s niskim stanarinama, koji su sad nestali ili su u takvom stanju da se u njima više ne može stanovati. Pa ipak, kako kaže Scott Cowen, značajan napredak postignut je u više pogleda: prosječne plaće su veće, siromaštvo je smanjeno i olakšan je pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi.

XS
SM
MD
LG