Linkovi

Brooklyn: Nevolje jedne imigrantske obitelji nakon uragana Sandy


Tunel Battery u Brooklyn-u nakon uragana Sandy.
Tunel Battery u Brooklyn-u nakon uragana Sandy.

Usljed uragana, voda iz obližnjeg kanala se počela dizati. A taj kanal je među najzagađenijim mjestima u Sjedinjenim državama.

Uragan Sandy je primorao jednu imigrantsku obitelj iz Brooklyna da napusti svoj dom, kada se voda u obližnjem kanalu Gowanus počela dizati. A taj kanal je među najzagađenijim mjestima u Sjedinjenim državama.

Maria Gonzalez živi sa svojom obitelji u ovom dijelu Brooklyna otkako je emigrirala iz Meksika kada su joj bile četiri godine. Oni žive u jednom stanu u podrumu sa samo dvoje vrata, za svjetlo i ventilaciju. U naletu uragana, više od metar vode je preplavilo njihov stan. A voda je došla iz zagađenog kanala Gowanus.

Jučer smo iznijeli sve madrace, jer je sve uništeno. U mojoj sobi možete vidjeti kako to izgleda, televizor je uništen, ormar je rascjepljen, sve je mokro. Tu su bile knjige, i sve se raspalo. Sve sam školske knjige i sveske morala baciti, jer se sve namočilo, kaže Maria.

Njen otac Rodrigo i majka Carmen su prvi dan nakon uragana proveli ispumpavajući vodu. Sada pokušavaju očistiti stan kako bi u njemu mogli ponovo živjeti.

Bio sam veoma uplašen kada je došao uragan, jer nisam znao šta će se desiti, kaže Jerry, Marijin 10-godišnji brat.

Voda je došla do pola vrata, i morali smo uzeti kante i izliti vodu kako bi smo mogli otvoriti vrata. I tada smo vidjeli da je frižider plivao u vodi, priča Jerry.

Sudoper u kuhinji je pukao, tako da oni sada imaju samo kupatilo. Vlasnik stana kaže da će oni sami to morati popraviti. Carmen trenutno nema posla jer je i mjesto gdje radi poplavljeno. Maria zna da njena obitelj neće imati mogućnost platiti za njenu školsku ekskurziju i školski ples.

Mi moramo sve zamijeniti i prije nego budemo u mogućnosti to platiti. Tu su onda i prijave za koledž koje se moraju platiti, a onda moramo početi štediti za koledž. Ali ja kažem da je to trenutno naša najmanja briga. Prvo moramo popraviti stan na koji god način možemo, kaže Maria Gonzalez.

Obitelj Gonzalez se nada da će barem za neko vrijeme ostati u tom stanu. Carmen kaže da će biti teško naći drugi stan kojeg mogu priuštiti, iako sada ne mogu priušiti ni trenutnu stanarinu.
Brooklyn: Nevolje jedne imigrantske obitelji nakon naleta uragana Sandy
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
XS
SM
MD
LG