Linkovi

Broj nasilnih napada na jevrejsku zajednicu u SAD udvostručen


Rabbi Yisroel Goldstein, right, is hugged as he leaves a news conference at the Chabad of Poway synagogue, Sunday, April 28, 2019, in Poway, California. (AP Photo/Denis Poroy)
Rabbi Yisroel Goldstein, right, is hugged as he leaves a news conference at the Chabad of Poway synagogue, Sunday, April 28, 2019, in Poway, California. (AP Photo/Denis Poroy)

Nasilni napadi na jevrejsku zajednicu u SAD udvostručeni su prošle godine, a ukupni napadi koji uključuju vandalizam i uznemiravanje su ostali na skoro rekordnom nivou, objavila je u utorak Liga za antidefamaciju (ADL).

Izvještaj o antisemitskim incidentima je objavljen tri dana nakon što je napadač pucao u sinagogi u Južnoj Karolini, ubivši jednu ženu i ranivši jednog rabina i još dvoje ljudi.

Liga sa sjedištem u New Yorku zabilježila je 1.879 antisemitskih incidenata, uznemiravanja, vandalizma i fizičkih napada 2018. godine.

To je za pet procenata manje nego prethodne 2017. godine kada je bilo 1.986.incidenata, ali treće po obimu otkada ta organizacija prikuplja podatke.

Godine 2017. broj incidenata je povećan za 57 posto u odnosu na 2016. i to je bilo najviše otkako je Liga počela da bilježi incidente prije više od dvije decenije.

Prošle godine je zabilježeno 39 slučajeva fizičkih napada u kojima je bilo 59 žrtava, dok je 2017. bilo 19 napada i 21 žrtva.

Godine 2018. je ubijeno je 11 ljudi i dvoje je ranjeno kada je napadač pucao u sinagogi Drvo života u Pittsburghu u oktobru. Bio je to najsmrtonosniji napad na Jevreje u istoriji SAD.

Prošle godine je Liga za antidefamaciju zabilježila 1.066 slučajeva uznemeravanja definisanih kao situacije u kojoj se Jevreji pojedinci ili grupa osjećaju uznemireni antisemitskim riječima, izgovorenim ili napisanim, ili zbog akcija druge osobe ili grupe.

Takvih incidenata je bilo za pet posto više nego 2017. Vandalizma je međutim bilo manje, 774 incidenata 2018. godine, što je za 19 odsto manje nego prethodne 2017.

U izvještaju se navodi da su poznate ekstremističke grupe ili pojedinci inspirisani ekstremističkom ideologijom odgovorni za 249 antisemitskih incidenata 2018. godine, odnosno 13 procenata ukupno.

To je, kako je navedeno, “najviši nivo antisemitskih incidenata povezanih sa esktremistima ili ekstremističkim grupama od 2004. godine”.

Prošle godine je ADL zabilježila 140 antisemitskih incidenta koji se odnose na Izrael i cionizam, pri čemu ta organizacija nastoji da ne miješa kritike na račun Izraela i antiizraelske aktivnosti sa antisemitizmom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG