Linkovi

Osumnjičeni za napad na sinagogu pod istragom i za požar u džamiji


Policija na mjestu napada u gradu Poway, sjeverno od San Diega
Policija na mjestu napada u gradu Poway, sjeverno od San Diega

Osumnjičeni za pucnjavu u sinagogi u Južnoj Kaliforniji pod istragom je i u vezi sa nerazriješenim slučajem podmetanja požara u jednoj džamiji.

Devetnaestogodišnji napadač, naoružan automatskom puškom, ušao je u subotu ujutro u sinagogu u predgrađu San Diega i počeo da puca na vjernike. Jedna žena je ubijena, a troje povrijeđeno, među kojima i rabin i dvoje Izraelaca, saopštile su vlasti.

Napadač je zatim pobjegao automobilom, ali se ubrzo predao policajcima. Identifikovan je kao John Earnest iz San Diega, a navodno je autor manifesta u kojem je tvrdio da je podmetnuo požar u obližnjoj džamiji prošlog mjeseca i da je bio inspirisan napadačem koji je ubio gotovo 50 ljudi u dvije džamije na Novom Zelandu.

Šerif okruga San Diego Bill Gore rekao je da policija i FBI istražuju "moguću umiješanost" Earnesta u podmetanje požara u Islamskom centru Escondido, 24 marta. U incidentu nije bilo povrijeđenih. Zvaničnici su saopštili i da vjeruju da je Earnest djelovao samostalno i da nema prijetnji "po vjerske skupove".

Nasilje u gradu Poway, 37 kilometara udaljenom od San Diega, dogodilo se tačno šest mjeseci nakon što je 11 vjernika ubijeno, a 6 ranjeno u napadu u sinagogi u Pittsburghu. Napadač, odgovoran za najsmrtonosniji napad na jevreje na američkom tlu, takođe je uhapšen.

Gradonačelnik Powayja Steve Vaus rekao je da je pucnjava u subotu "zločin iz mržnje" i da je ta procjena zasnovana na izjavama napadača u sinagogi.

Šerif Bill Gore je kasnije na konferenciji za novinare rekao da se "slučaj istražuje kao ubistvo, ali i mogući zločin iz mržnje i kršenje federalnih građanskih prava".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG