Linkovi

Britanski premijer imenovao posebnog izaslanika za Zapadni Balkan, u BiH će biti podrška visokom predstavniku


Stuart Peach, tadašnji predsjednik Vojnog odbora NATO-a, stiže na drugi dan summita NATO-a u Bruxellesu, 12. jula 2018.
Stuart Peach, tadašnji predsjednik Vojnog odbora NATO-a, stiže na drugi dan summita NATO-a u Bruxellesu, 12. jula 2018.

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je Stuarta Peacha za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan “kao dio stalne predanosti Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti i prosperitetu u regiji”, saopćila je vlada Ujedinjene Kraljevine.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko predano europskoj sigurnosti. Zapadni Balkan doživljava najveću prijetnju svojoj stabilnosti i sigurnosti u više od dva desetljeća. Imamo odgovornost učiniti sve što je u našoj moći da očuvamo ono što je postignuto mirom i dijalogom. Ne možemo dopustiti bilo kakav povratak nasilju i podjelama prošlosti. Sir Stuartovo opsežno iskustvo i stručnost ojačat će međunarodne napore u zaštiti mira i promicanju euroatlantskih integracija u ovoj ključnoj regiji”, kazao je premijer Johnson.

Britanska ministrica Liz Truss je kazala kako je “imenovanje Sir Stuarta jasan dokaz britanske predanosti zapadnom Balkanu te obrani i promicanju slobode i demokracije u regiji”.

“Radujem se produbljivanju naših gospodarskih i sigurnosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zloćudnih aktera. Sir Stuart će igrati ključnu ulogu u tom poslu”, naglasila je ministrica Truss.

Sir Stuart Peach preuzet će tu ulogu nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Vojnog odbora Sjevernoatlantskog saveza (NATO), što je uloga koju je obnašao od 2018. On je također ranije služio kao načelnik Glavnog štaba vojske Ujedinjenog Kraljevstva.

“Kao posebni izaslanik premijera, sir Stuart će surađivati s čelnicima Zapadnog Balkana, te drugima u cijeloj regiji i našim saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Europi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti. Njegov rad također će uključivati promicanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju s ozbiljnim i organiziranim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima te poticanje rješavanja naslijeđenih pitanja kao što su ratni zločini i nestale osobe”, navodi se u saopćenju.

Britanska vlada je naglasila da će Ujedinjeno Kraljevstvo će također nastaviti voditi rad na unapređenju ravnopravnosti spolova i implementaciji Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima.

“U Bosni i Hercegovini sir Stuart će biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će surađivati s našim partnerima na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije”, navodi britanska vlada.

“Visoki predstavnik je upozorio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom razdoblju, te da postoji realna perspektiva daljnjih podjela i sukoba. S međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom koji je podupro 26 godina teško postignutog napretka u Bosni i Hercegovini”, naglasila je britanska vlada.

Dodaje se da Ujedinjena Kraljevina također pomaže u rješavanju drugih regionalnih izazova, uključujući potporu normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organiziranih kriminalnih skupina. Velika Britanija će igrati važnu ulogu, blisko surađujući s vladama regije i svojim međunarodnim partnerima.

O političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu razgovaralo se na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi, a bit će na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Liverpoolu, koji je najavljen ranije ove sedmice.

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg ponovio je uoči sastanka 30. novembra da je ova zapadna političko-vojna alijansa zabrinuta zbog tenzija u Bosni i Hercegovini (BiH).

Britanski parlamentarci su 9. novembra također raspravljali o BiH. Konzervativka Alicia Kearns je to prigodom ocijenila da “Dodik ima jedan cilj: uništenje bosanske države”.

“BiH je trenutno suočena s najvećom egzistencijalnom prijetnjom poslije rata, a izgledi za daljnje podjele i sukobe su vrlo realni”, kazao je tom prilikom Anthony Mangnall iz Konzervativne stranke.

Dodik je svojim istupima o mogućem odcjepljenju entiteta RS i osnivanju posebne vojske pokrenuo raspravu i na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta 24. novembra.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je 3. novembra jednoglasno s 15 glasova za usvojilo rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt, kojeg Dodik, ali i opozicijske stranke iz RS-a, te Kina i Rusija ne priznaju za šefa OHR-a, u izvještaju za Vijeće sigurnosti UM-a je kao i njegovi prethodnici kao “glavnog krivca” naveo Dodika.

O Schmidtovim upozorenjima govorili su predstavnici Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Estonije i drugih zemalja Vijeća, koje su snažno podržale ulogu visokog predstavnika u BiH.

Duboko smo zabrinuti zbog retorike podjela koja dolazi iz Republike Srpske. Te aktivnosti koje uključuju i uključivanje vojske Republike Srpske poništavaju sav progres napravljen u proteklih 26 godina. To ugrožava ne samo mir i stabilnost u regiji već je i prijetnja Daytonskom sporazumu. Izražavamo podršku visokom predstavniku i Bonnskim ovlastima koje ima, kazala je tom prilikom predstavnica Ujedinjene Kraljevine Alice Jacobs.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG