Linkovi

Britanska vlada: Nema drugog referenduma o Brexitu


Britanska premijerka Theresa May u Briselu, 14. decembar 2018.
Britanska premijerka Theresa May u Briselu, 14. decembar 2018.

Britanska vlada ne priprema se za drugi referendum o Bregzitu, saopštili su ministri u nedjelju i ponovili da bi plan premijerke Therese May i dalje mogao da bude usvojen u parlamentu sa nekoliko izmjena.

May je prošle nedjelje odložila glasanje u parlamentu o svom planu za izlazak Britanije iz Evropske unije, zato što nije imala dovoljno glasova za njegovo usvajanje, a zatim je pokušala da dobije "garancije" od Brisela da bi pridobila podršku poslanika za dogovor.

Evropski lideri saopštili su da su spremni da pomognu, ali su upozorili da nema novih pregovora o sporazumu.

Manje od četiri mjeseca uoči izlaska Britanije iz EU, taj proces je veoma haotičan, a komplikuju ga i duboke podjele u parlamentu i širom zemlje.

Uzimajući u obzir zastoj u parlamentu i nespremnost Brisela da ponovo pregovara, sve veći broj političara govori o mogućnosti da zemlja napusti uniju bez sporazuma ili da se održi drugi referendum koji bi mogao da zaustavi izlazak Britanije iz EU.

Na pitanje novinara da li se vlada priprema za glasanje, ministar obrazovanja Demian Hinds rekao je televiziji Sky news: "Ne, drugi referendum bi izazvao nove podjele. Ljudi su glasali, održali smo referendum, i sada moramo da ga sprovedemo", rekao je Hajnds.

Ministar trgovine Liam Fox rekao je da bi drugi referendum samo učvrstio "duboke podjele" u Britaniji i dodao da premijerka radi na dobijanju "potrebnih garancija" da bi ubijedila parlament da podrži njen dogovor. Međutim, istakao je da se to neće dogoditi brzo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG