Linkovi

Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku nakon šest sedmica mandata


Liz Truss
Liz Truss

Britanska premijerka Liz Truss podnijela je ostavku poslije burnih šest nedjelja mandata, tokom kojih je njena ekonomska politika izazvala potrese na finansijskom tržištu, i došlo do pobune u njenoj stranci kojom je potpuno osporen njen autoritet.

"Priznajem, da , s obzirom na situaciju, ne mogu da ispunim mandat za koji me je izabrala Konzervativna partija", saopštila je Truss.

Samo dan ranije, obećala je da će ostati na vlasti, navodeći da je "borac a ne neko ko odustaje".

Međutim, njen opstanak na vlasti je bio nemoguć nakon što je ministrica unutrašnjih poslova podnijela ostavku, i poslije haotičnog glasanja i rasprava u Donjem domu britanskog parlamenta, samo nekoliko dana nakon što je Truss primorana da odustane od većine elemenata svoje ekonomske politike.

"Došala sam na funkciju u vrijeme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti. Porodice i kompanije su brinuli kako će platiti račune. Putinov ilegalni rat u Ukrajini ugrožava bezbjednost cijelog kontinenta a nizak ekonomski rast već suviše dugo koči našu zemlju", izjavila je u četvrtak Truss koja je naglasila da je njena vlada ispunila obećanja o nacionalnom osiguranju i računima za struju.

"Postavili smo viziju za niske poreze i ekonomiju visokog rasta koja bi iskoristila slobode Brexita", dodala je.

Poslije odlaska Truss, Konzervativna stranka ostaje podijeljena, u potrazi za liderom koji bi mogao da ujedini njene frakcije.

Odlazeća premijerka je saopštila da će tokom naredne nedjelje biti održani izbori za lidera Konzervativne stranke, kako bi se "ostalo na putu realizacije fiskalnih planova", i "održali ekonomska stabilnost i nacionalna bezbjednost".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG